Продължение на I част

Има ли метод, по който човек може да промени живота си напълно само за четири седмици? Всъщност има! При това не е особено сложен. Само за месец работа над себе си можете да промените живота си към по-добро. Пробвайте и много скоро няма да се познаете!

Седмица 3. Планове, цели и мечти

Записвайте и изпълнявайте плановете си. Тъкмо ви е останал списъкът от предната седмица. Как ви се струва? Събужда ли у вас радост, ентусиазъм, желание да запретнете ръкави? Ако не – може би трябва да зачеркнете още няколко подточки. Или пък да ги изпълните и после да ги зачеркнете. И в двата случая ще изпитате прилив на сили и воля за живот. Добре е да си запишете и нещата, които ви карат да тръпнете в радостно очакване. Спомнете си какво обичате или сте обичали. Не забравяйте да планирате не само работата и разходите си, но и почивките, времето за приятелите и близките, времето за себе си (тази подточка вечно я забравяме, а не бива). Трябва да си съставите план, който да ви се иска да изпълните, от който да ви обзема радостна възбуда и да ви сърбят ръцете. Всичко това едновременно. Напишете от живота си книга, която да е интересна за четене. Вече към нея можете да добавите „бележки под линия“ и конкретни стъпки.



Съставете си списък на невероятностите – едно много добро упражнение. Най-вероятно с всеки следващ път ще ставате все по-нагли в исканията си. Методът е следния – напишете списък на мечтите си, които никога няма да се сбъднат. Онези крайно готини и нереални неща, които изобщо не вярвате, че ще ви се случат. В списъка може да фигурират мечти за световно господство или покоряване на Еверест (дори ако сте на 89 години). Изключете критика в себе си и си представете, че всички възможности на света са пред вас, стига да щракнете с пръсти. Имате безкрайно време, милиарди долари, всички необходими връзки и всички таланти. Какво бихте искали? Много е възможно първият ви такъв списък да се сбъдне без остатък само за една година. Смешно е колко скромни желания можем да смятаме за „нереални“.

Планирайте дните си. Всяка вечер си съставяйте план за следващия ден. Кратък, примерен, какъвто и да е – важното е да го има. И то още от вечерта – това е важно. Дори ако на сутринта не си спомняте дори за плана си, съществуването му ще повиши значително продуктивността ви. Повярвайте ни, това е изпитан метод! Освен това не забравяйте да поглеждате периодично общия си план за бъдещето и да се питате „Натам ли напредвам?“. А накъде напредвате? Напредвате ли изобщо? И ако не – защо?



Седмица 4. Разгръщане на хоризонтите

Пробвайте да живеете по друг начин, дори и само за дребни неща. Отидете на работа по нов маршрут. Седнете в ново кафене или влезте в много скъп магазин. Пробвайте нов спорт. Направете нещо, което никога не сте правили. Всеки ден, когато си вършите рутинните неща, се питайте какво можете да направите по по-различен начин. Трябва да си изградите навик да пробвате нови неща, да се отклонявате от утъпканите пътища.

Излизайте от своята зона на комфорт. Разбира се, ако вече сте изпълнили всичко по-горе, сте се подали доста навън от тази зона. Нека не спираме дотук, обаче. Погледнете страховете си в очите и се преборете с тях. Може да пробвате радикални методи. Страх ви е от високо? Идете да скочите с бънджи или парашут. Страх ви е от шефа? Посетете го в кабинета му и предложете своите рационални решения. Страх ви е от непознати компании? Веднага отидете на купон сред непознати, и то сами, за да не прекарате вечерта в разговори с ваш приятел. Важно е да си давате сметка за случващото се и да бъдете искрени със себе си. Какво стана? Как мина всичко, какви промени са станали? Как ще живеете след преживяното?

Това, което ще откриете на средата на този път (не в края му, защото пътят е безкраен), ще надмине очакванията ви. Ако спазвате тези прости правила ежедневно и ги направите част от живота си, ще се почувствате в хармония със себе си, способни на всичко, ще видите светлината в края на тунела и собствения си път. С времето той ще става все по-широк. Звучи твърде епично, но истината е такава – епична.