Автор
Woman.bg

Променете живота си без да ходите на психолог

Развивайте мозъка си

Имаме за вас две добри новини. Първо – нервните клетки се възстановяват, а по-точно се образуват нови такива. Второ – на всякаква възраст мозъкът може да се подмлади. Какво значение има това за качеството на живота ви ли? Отговорът е прост – паметта, интелектът и творческото мислене могат да се развиват до безкрай. Сами можете да решите за какво да използвате придобитите си супер-способности.

Водещият американски невролог Майкъл Мерцених смята, че мозъкът не просто се учи, ами постоянно „се учи да учи“. С други думи „сивото вещество“ е единственият орган в човешкото тяло, който работи все по-добре при все по-силни натоварвания. Мина времето, когато за цял живот на човек му стигаше едно изкарано висше образование. Ако искате да живеете дълго и щастливо, никога не спирайте да се учите.

Още по-хубавото е, че в това „обучение“ няма тематични ограничения или норми за покриване. Можете да се пробвате в нова професия, да започнете да тренирате нов спорт, да научите няколко фрази на чужд език, да решите някоя задача по алгебра или внимателно да изслушате симфония на Хайдн – всичко ще свърши работа. Най-важното е редовно да попивате нови знания. Когато си поставяте неочаквани и нетипични задачи, вие стимулирате оформянето на нови невронни връзки (този процес върви най-активно в ранното детство). Така ще забавите стареенето на нервните клетки и ефективно ще поддържате мозъка.

Четете още: Описаха механизма на взимане на решение

От теорията към практиката

Най-добрата храна за мозъка са новите впечатления. Не е нужно да заминете на някой друг континент, за да ги получите. Можете да пробвате да разкажете последните новини на ваш приятел в хекзаметри (ако не знаете какво е това, добро упражнение ще е да научите!), да си набележите онлайн няколко интересни маршрута за следващата отпуска или да прочетете специализирано списание по тема, която не ви е позната. Накратко казано излизайте по-често от рамките на рутината, за да пробудите вдъхновението.

За всяко креативно начинание първо изучете добре теорията – прегледайте подходящи трудове и обсъдете проблема с колегите си. После си вземете кратка почивка. Учените са доказали, че музата обича да ни спохожда именно в състояние на покой.

Активизирайте дясното полукълбо и тренирайте уменията си с лявата ръка (ако сте десничар, разбира се). Докато работим, обикновено натоварваме лявата половина на мозъка, докато уникалните ресурси на лявата остават неоползотворени. Пробвайте да си измиете зъбите с лявата ръка или да наберете текст на клавиатурата само с нея. А ако искате да си починете приятно, вземете в лявата си ръка четка и оцветете с цветове, които ви харесват, цял бял лист, така че да не остане нито едно празно местенце. Гарантирано ще се почувствате спокойни и удовлетворени. Лявото полукълбо си почива, дясното твори, а в резултат на всичко това получавате нов поглед върху текущите си проблеми.

Упражнения за очи

Психотерапевтката Франсис Шапиро е открила, че бързите движения с очи от ляво надясно и от горе надолу спомагат за преодоляването на тежки спомени и балансират емоционалния фон. Специалистите смятат, че това се дължи на подобряването на взаимодействието между дясното и лявото полукълбо на мозъка. Най-добре е да практикувате това упражнения под лекарско наблюдение. Прости упражнения за очи можете да правите сами и редовно – това може да помогне не само на зрението ви.

Наказание и поощрение

Прагматичните американци са разработили свое собствено направление в психологията – бихевиоризъм (от английското behavior – „поведение“). Бихевиористите са сигурни, че човек може да изучава само това, което вижда. А какво виждаме? Правилно – поведението на човека. Психолозите са измислили куп техники и методи за поощрение на правилните действия (спомагащи постигането на целта) и отучване от неправилните. Можете спокойно да се заемете сами с това, стига да не ви липсват желание и постоянство.

Искате да спрете да пропускате тренировките си във фитнеса? Тогава си измислете лична система за поощрения. Например на всеки 5 редовни посещения си купете нещо малко и приятно, например червило или нов чифт обувки. Само недейте да се поощрявате с шоколадчета и пасти, защото иначе ще ви се наложи да прилагате същата техника за спазване на строга диета.

Важно е да има и наказания, но за тях е най-добре да разчитате на друг човек – един от роднините ви или някой близък приятел. Може примерно да искате да се отучите да отлагате дълго нещата. Дайте на вашия „контрольор“ значима за вас сума пари и обявете деня, в който трябва да решите новата задача. Ако отложите ангажимента, ще изгубите парите, ако пък се справите – ще си ги получите обратно.

Време е да поговорим и за лошите навици. Бихевиористите са измислили ефективна техника и за тях. За начало анализирайте внимателно порока си. Проучете го в детайли – как, кога и при какви обстоятелства изпитвате нуждата да извършите нежелателното действие. После започнете „да се биете през ръцете“, докато още само се насочвате към порока. Например винаги ви се хапват бързи въглехидрати преди лягане. Ще трябва да си признаете, че сладкишите не растат от само себе си в дома ви и че не ги донася някой злосторен враг, ами вие самите. Да не купите изобщо сладкишите е много по-лесно, отколкото да се въздържите от това да ги изядете. Ходете да пазарувате само сити и спокойни и си купувайте сушени плодове и моркови – те ще ви свършат работа, ако ви се придъвче нещо преди лягане.

Четете още: Реалната възраст на човешкия мозък

Специалистите ни съветват не само да се борим с вредните си навици, но и да си насаждаме полезни. След време полезните навици ще изместят пороците дори и на невронно ниво.

Как да преборите страха си

Бихевиористите са измислили чудесен начин за борба срещу страховете. Може например да се чувствате много некомфортно на многолюдни места – в супермаркета или в киносалона. Отделете време всеки ден да се отпуснете напълно, може би във ваната. Накиснахте ли се вече? Добре, сега си представете първата крачка към мола – още сте вкъщи и се обличате. Не ви е страх, нали? Представете си, как излизате навън и т.н. На всеки сеанс правете по една стъпка напред, но не повече.

Ако започнете да изпитвате чувство за тревога, веднага се върнете мислено назад, в своята зона на комфорт. Ако топлата вана не помогне, научете се да отпускате последователно мускулите си и на този фон да си представяте действията си. Този метод има гарантиран ефект – мозъкът не може едновременно да се страхува и да релаксира.

Писмена реч

Психотерапевтите са изключително изобретателни и лекуват клиентите си с какво ли не. За лечение могат да се използват коне, водни бозайници, грънчарство и разказване на истории. Визираме хипо-, делфино-, приказко- и арт-терапията, които от години успешно се прилагат за лечение на различни психически проблеми.

Сега списъкът се попълва и с различни писмени практики, които подпомагат симилирането на тежките спомени и нормализират емоционалното състояние. Какво, в училище все са ви писали двойки за съчиненията ли? Няма значение, хващайте химикалката. Няма да работим самостоятелно над спомените си – това е твърде сериозна област – но ще използваме епистоларния жанр за разрешаване на конфликти от типа „кой ще измие чиниите“. Защо ли? Ето защо:

* при писане отразявате и анализирате много по-обективно, отколкото в разгара на спора, затова можете да оцените ситуацията по-точно и в дълбочина;
* разполагате с време да изберете аргументи, които със сигурност ще бъдат чути (добре де, прочетени) и добре разбрани от другата страна в спора.

Общо взето методът е прост – изразявайте недоволството си в писма, учтиво, по същество и най-важното с представени предложения за подобряване на ситуацията. Всяко писмо трябва да засяга един проблем, избягвайте обобщенията „винаги“ и „никога“. Не забравяйте да добавите и няколко реда за хубавите неща, които партньорът прави за поддържане на мира в двойката. Един мъж трябва да е сигурен, че старанията му не са останали незабелязани. След като предадете писмото, оставете партньора да си подреди мислите, преди да ви отговори – устно или писмено.

Един по-особен и много полезен епистоларен жанр са хвалебствените писма. Използвайте целия си литературен талант, за да похвалите любимия. Без капка ирония – вие най-добре знаете какви дарби и невероятни душевни качества има той. Вземете лист хартия и опишете всичко, което обичате, всичко, на което се възхищавате у него. Такива откровения ще трогнат партньора ви и той ще ги запомни за дълго. Освен това създават „запас“ от доверие и близост. Такова хвалебствено писмо може много да ви помогне в някой труден момент.

И докато пишехме тази статия, учените установиха, че спомените ни се променят под влияние на новите впечатления, че ниският ръст може да предизвика подозрителност, че предаванията за здравето са вредни за здравето... Време е да спрем. Иначе, преследвайки откритията, рискуваме да не успеем да ги приложим в живота си, който може не винаги да е идеален, но пък е достатъчно интересен.