Във времето, в което се сменят сезоните, бихме могли да имаме сериозни проблеми със стомашно-чревния тракт – запек, подуване на корема.

Това е особено неприятно явление през топлите месеци, когато изпод леките дрехи видимо се очертават всевъзможните несъвършенства на физиката.

Има начини да контролирате подуването на корема, но най-важното условие за справянето с него, е да обърнете внимание кога и какво най-вероятно го предизвиква – сутрин, обед, вечер, след прием на кафе, на плодове, кисело мляко...?

Наша читателка даде следния съвет – сутрин на гладно да изпиваме по две чаши топла вода. Това е! Тя уверява, че откакто прилага метода, не е имала проблеми с подуването на корема през деня.

Ето и още съвети по темата:

Най-напред, намалете приема на сол. Излишното количество сол може да е от съществено значение за подуването, тъй като солта не само повишава кръвното налягане, но може да способства за задържане на течности в тъканите. Не забравяйте, че повечето полуготови храни и много хранителни стоки съдържат сол.

Пийте много чиста вода, като избягвате минералните води с високо съдържание на минерали. Яжте плодове сутрин, на празен стомах – най-добрият начин да поддържате здрава лимфната си система.

Бавното хранене е много важно, ако искате да се справите с подут корем или да предотвратите подуването му. Когато се храните бързо, слюнката не може да обработи достатъчно храната и тя не се сдъвква добре. Освен това поемате много въздух, който попада в стомаха.

Време е да ограничите възможно най-много газираните напитки, в които се включват не само калорийните безалкохолни бомби, но и газираната вода. Всички те вкарват въздух в храносмилателната система и могат да причинят подуване, оригване и газове. Вместо тях е добре да пиете овкусена минерална вода или чай, които освен че не водят до подуване, са много по-нискокалорични.

Избягвайте маргарина и храни, направени с хидрогенирани и транс мазнини. Те забавят действието на органите, които помагат за детоксикация на тялото ни, като черния дроб например. Тези храни изискват и големи количества енергия от организма за разграждането им. Карат ни да пълнеем, а и са свързани с безброй здравословни проблеми.

Включете в диетата си храни с повече калий - банани, авокадо, спанак, ядки и кокосова вода. Те действат добре срещу подуване. В тях се съдържа аминокиселината аспарагин, която спомага за извличането на излишната вода от тъканите.

Тренировките могат да помогнат за редуциране на подуването. Спортът активизира храносмилателната система, а това способства за по-бързо извличане на газовете в червата от системата.

Нередовното изхождане може да ви накара да се чувстване подути. Хранете се с повече фибри, пийте достатъчно вода и спортувайте, за да редуцирате запека.

Пробиотичните храни като киселото мляко спомагат за доброто здраве, тъй като неутрализират лошите бактерии, които по време на обработка на хранителните съставки способстват за образуване на газове.