Хората какво ли не правят, за да отслабнат! Но далеч не всички успяват да свалят излишните килограми, някои не успяват да надвият глада си.

Има много диети, в които се спазва баланс между поеманата и изразходваната енергия. Има дори специални програми за достатъчно точно изчисляване на калоричността на продуктите. Какъв е проблемът тогава?

Просто хората оценяват различно възможностите на организма си. За отслабване се иска воля. Иначе можете да понижите значително калоричността на менюто си, да спазвате стриктно плана си няколко дни, а после изведнъж да се поддадете на импулса и да се наядете „на корем“, забравяйки за диетата си. Смешно е да чуеш довода „не ям след 6 вечерта“, знаейки, че изказалата го дама е успяла да си похапне достатъчно обилно няколко пъти преди този час. В тази статия ще говорим за фактора, който играе важна роля в отслабването – апетита.

Повишеният апетит често се дължи на трудности в сдържането на стремежа да се яде често и обилно, без да има реална нужда от това – организмът вече има завидни запаси във вид на провиснали гънки. При това обаче устата на човека се пълни със слюнка още при първия поглед върху любимата храна. Една от причините за това е нарушеният въглехидратен обмен. Организмът подава сигнали за това, предизвиквайки желание да хапнете нещо, богато на въглехидрати (тестени изделия, ориз, картофи, сладкиши и т.н.). След консумирането на такава храна в кръвта се отделя инсулин. Той понижава нивото на глюкозата и мозъкът отново си мисли, че ви е необходимо да хапнете.

Получава се пълна зависимост на тялото от повишения апетит. За жалост в повечето диети този важен психологически фактор не се отчита. Не бива да ограничавате храненето си само според калоричност! Не бива да се измъчвате с твърди правила „след 6 не ям“, ако точно тогава се чувствате най-гладни. Не си правете върху себе си жестоки експерименти, граничещи с изтезания.

Четете още: 9 полезни продукта за хормоналния баланс

Ако обаче сте сигурни, че наднорменото ви тегло се дължи именно на повишен апетит, спокойно можете да го ограничите сами. Има продукти, които понижават апетита. Можете да ги ядете когато искате и по колкото искате, ако забележите, че ви влияят добре. Кои са те?

Когато коригирате хранителния си режим, не забравяйте за фактора „разход на енергия“. Дори ако сте подбрали правилно продуктите в диетата си, ако водите заседнал начин на живот, килограмите няма да се стопят. Това е всеизвестен факт – колкото калории сте поели, толкова трябва да изразходвате същия ден. Проблемът е, че чисто ни се иска да ядем не от глад, а от чувството за празнина в стомаха. Той трябва да работи постоянно. Вашата основна задача е да го пълните с неща, които ще поддържат нормалното му функциониране, без да предизвикват повишен апетит. По-просто казано храната трябва да се преработва постоянно, но да се усвоява лесно и да е сравнително нискокалорична.

Ето и един прост пример. Ако ядете мазно месо, после ще трябва да изпиете много течности. Това ще доведе до чувство за глад, защото водата бързо ще се филтрира през стомаха, а все още несмляното месо ще си остане в стомаха. Скоро ще ви се прииска пак да хапнете нещо. Ако обаче изядете няколко ябълки, те ще заемат повече място в стомаха, отколкото въпросното парче месо. Организмът ще получи по-бързо нормалната си доза стомашен сок и няма да даде сигнал „Искам да ям още“. Глюкозата в ябълките ще балансира деликатно нивото на кръвната захар.

Не само плодовете, соковете и ядките понижават апетита. Чудесно средство за целта е и горчивият черен шоколад. Достатъчно ще е да изсмучете бавно две парченца, за да изчезне чувството за глад. Обърнете внимание и на супите и бульоните – стига да са постни или сварени от немазно пилешко. Такива храни трябва да се ядат топли. Защо ли? Защото горещата храна (дори и ако е нискокалорична) създава илюзия за засищане. Можете да преборите апетита си след шест вечерта, като хапнете чаша обезмаслено кисело мляко. Наблегнете и на салатите и някои зърнени храни (овесени ядки, елда), немазната риба, ошафа, меда и изварата.

И не забравяйте, че за фигурата ви сте отговорни именно вие, а не служителите в аптеките, които продават препарати за отслабване.