Замъкът Бран (Bran Castle), намиращ се на по-малко от 30 км от Брашов, е една от най-популярните и интересни туристически атракции в съседна Румъния. Издига се величествено на висок хълм до град Бран, между румънските провинции Трансилвания и Влашко.

Замъкът е изграден върху скала, с отлична видимост към околностите, което за времето си е било от стратегическо военно и икономическо значение.

Замъкът е по-известен с приказното си име "Замъка на граф Дракула". През 1897 година Брам Стокът написва ужасяваща история за Дракула, базирана върху живота на влашкия цар Влад Цепеш (1431-1476), като използва Бранската крепост за развитие на действието в книгата си. В легендарни истории влашкия управник се споменава като обитател на Замъка Бран. Въпреки че Влад Цепеш никога не е живял за постоянно в замъка, се смята, че е бил заключен за няколко дни в подземията му, във времето когато Османската империя владее Трансилвания.

Влад Цепеш се споменава за пръв път в турски хроники от 15-16-ти век, където владетелят на Влашко е наречен „kaziklu bey” – “войводата, който набива на кол”. Това прозвище, Влад получава заради жестоките методи, които използва при екзекуциите на затворници и опоненти. Любимото му мъчение било набиването на кол на жертвата, най-често през от ануса до устата, като в това състояние човек може да се поддържа жив до няколко дни, дори седмица за най-издръжливите.

Прозвището, с което Влад става още по-известен е Дракула. То произлиза от предполагаемото му членство в Ордена на Дракона (Order of the Draculestis), в който със сигурност е членувал баща му. Орденът е създаден от унгарския крал Зигмунд Люксембургски, за да защитава християнството от врагове, най-вече от турците.

Доказателството, че Влад е бил член на ордена е подписът му на официални документи, където стои името „Дракула”. Репутацията на Влад в световен план варира от антихрист, престъпник, кръвожаден изверг и канибал (според немските легенди), до Робин Худ в румънския фолклор – безмилостен към богатите търговци, които погазват закона и приятел на бедните. За обикновените селяни във Влашко, той е национален герой.

Ако проявявате интерес към огромното имение, ще ви се наложи да поизпразните банковата си сметка. От брокерската къща не споменават точна цена, но 57-те стаи, разположени на 22 акра земя са били на пазара в последните няколко години, през които инвеститорите са се надявали да вземат близо 135 милиона долара.

"Ако някой дойде с разумна оферта, ще проучим кой е, какво предлага и тогава ще обмислим дали да има сделка", казват брокерите.