Независимо дали се замисляте сериозно за отслабване или се възприемате добрe и с повечко килограми, трябва от време на време да „питате“ тялото си от какво има нужда.

То подава знаци, които разчетени правилно могат да ви дадат ясна представа дали е здраво, как го ощетявате или пък пренасищате.

Дори и да не ви е грижа дали ще си живеете с 10 килограма в повече може да се окаже, че тялото ви страда и тихо, но упорито се опитва да ви каже, че нещо с тези килограми отгоре не е наред.

Ето няколко признака, че имате нужда да отслабнете:


Гладни сте независимо, че преди малко сте яли голяма порция

Този глад не идва от разширен стомах, както много хора си мислят. Гладът е на клетъчно ниво – тялото не е приело достатъчно полезни вещества с последното хранене и се опитва да ви го каже. Ако хранителното ви меню редовно включва нездравословни храни – пържено (не става дума за мазно – пържоли, мляко, сирене, яйца, масло, напирмер – а за пържено!), тестени закуски и бял хляб, захар (вафли, шоколад, сладка, мармалад и пр.), както и обезмаслени млечни продукти, то бъдете сигурни, че не правите нищо добро за тялото си. Изброените храни не дават нищичко на организма, не го хранят по никакъв начин. А когато тялото не е нахранено, то може да поглъща храна и на всеки 30 минути. Една порция пържени картофи с, три кюфтета, малко лютеница и филия хляб има нищожна хранителна стойност в сравнение с богата салата от пресни зеленчуци, парче мазна риба или пилешка пържола и малка филийка пълнозърнест хляб със семена. Тялото ще бъде нахранено с полезни вещества и чувството на глад ще дойде чак след няколко часа, както си му е редът.

NB: Забележете, че в примерната здравословна порция са включени голямо количество пресни зеленчуци, малко по-малко протеин и съвсем малко бавно разграждащи се, „добри“ въгрехидрати. Съотношението в цифри изглежда така – 60%/в полза на зеленленчуците/, 30%/в полза на протеина/ и 10% /остават за въглехидратите/.

Сантиметрите на талията застрашават здравето ви

Прието е, че ако талията на жената надвишава 89 см, то тялото ѝ е застаршено от развитие на сърдечни болести и диабет тип 2.


Нямате никаква енергия

Един от основните признаци на излишно съдържание на мазнини в тялото са хроничната умора и липсата на енергия – в буквален смисъл те представляват вътрешна инфекция, предизвикана от наднорменото тегло. С отслабването тялото ви ще се почувства много по-жизнено и енергията ви ще се удвои. Причината е, че самите органи ще започната да функционират по-добре.

Не ви се тренира, защото... ви е много трудно

Човешкото тяло е създадено за движение! Ако то се затруднява да изпълнява основната си функция, то значи нещо наистина не е наред! Имайте следното предвид – когато намалите лошата храна за сметка на полезната, ограничите леко размера на порциите си и започнете да се движите и да правите упражнения, няма да минат и два месеца и ще се почувствате така сякаш сте влезли в тялото на друг човек. Човек, който може да клекне над 30 пъти без да се разплаче от болка и безсилие, човек, който може да изкачи 15 етажен блок без да спре насред стълбите, осатнал без дъх, човек, който може да прави с тялото си напълно нормални неща! Началото е трудно, но кондицията идва бързо – ето така работи тялото, тази мъдра и сложна машина. То няма да ви изгуби години от живота, за да се научи да се движи и спортува, трябва му съвсем малко усилия и желание от ваша страна и ще започне да ви се отблагодарява с енергия, подвижност, отслабване и красота. То ви обича, обичайте го и вие!



Никога не сте хъркали досега, а сега...


Хъркането често е основен симптом за сънна апнея. Това състояние е причинено най-често от илишна мазнина в областта на врата. Апнеята пречи не само на съня, предизвиквайки хъркане, но и сериозно намаляване на количстовото кислород, което приемате докато спите – това води до сериозна загуба на енергия през деня! В по-леките случаи на сънна апнея някои промени в начина на живот и в поведението по време на сън са достатъчно лечение на състоянието. Те включват:

· Отслабване
· Избягване на алкохол и сънотворни медикаменти
· Смяна на положението по време на сън, за се осигури правилно дишане
· Не на цигарите! Тютюнопушенето увеличава подуването на горните дихателни пътища, което влошава както хъркането, така и сънната апнея.
· Избягване на спане по гръб

Менструацията ви е нередовна


Наднорменото тегло може да бъде една от причините за нарушения менструален цикъл. Вашите яйчници произвеждат естроген, мазнините също подсигуряват естроген. Когато жената има ниска телесна маса, тя не произвежда достатъчно естроген, но когато е с наднормено тегло, тя може да произвежда твърде много от него. Естрогенът и прогестеронът работят заедно, за да поддържат здравословен менструален цикъл. Обикновено през първата половина на периода нивата на естрогена се увеличават, докато не достигнат определен праг, тогава настъпва овулацията. Когато в тялото има постоянно производство на естроген, тялото ви не прави разлика в нивата и това пречи на овулацията. Вашият цикъл може да стане нередовен и непредсказуем.

Болят ви ставите


Покачването на телесното тегло и надвишаването на нормите предизвикват огромно напрежение върху ставите. Ще го усетите като болки в гърба, таза и коленете.