Автор
Woman.bg

Приспивните песнички подобряват паметта на децата

Ако една приспивна песен помогне на бебето да заспи, това е повече от достатъчно за повечето родители. Но изглежда има и друга полза от нежните мелодии: по-добра памет за децата. Ново проучване разкрива, че бебетата са много по-склонни да си спомнят добрите преживявания, отколкото негативните.

Изследването показва, че бебетата са по-склонни да си спомнят нещо, ако то има положителна емоция, което да го придружава. Професор Рос Флом, който води изследването в Университета Брахъм Йънг в Юта, каза: "Ние сме първите, които изучават как емоциите влияят на паметта на децата."

Четете още: Упражнения през втория триместър

Въпреки че бебетата на няколко месеца не могат да говорят, има много различни начини, по които изследователите могат да анализират как бебетата реагират на различни стимули. В това проучване, изследователите проследили движенията на окото на кърмачета и колко дълго те гледат конкретно изображение.

Бебетата седели пред монитор в затворено помещение и след това на екрана се появил човек, който разговарял с тях с щастлив, неутрален или ядосан глас. Веднага след това, на бебета били показани геометрични форми. За да проучат паметта им, учените направили тестове на децата пет минути по-късно и един ден по-късно. В теста за проследяване, на бебетата били показани две геометрични форми, които били една до друга: едната била нова, а другата – същата като тази от проучването. След това изследователите успели да запишат колко пъти бебето поглежда от едната картина към друга, и колко време са прекарали гледайки всяко изображение. Спомените на бебета не се подобрили, ако формата е била свързана с отрицателен глас, но те разпознавали значително по-добре форми, свързани с положителни гласове.

Проф. Флом каза: "Смятаме, че това, което се случва, е, че положителните емоции повишават системата за внимание у бебетата. Това може да повиши способността им да си спомнят геометрични фигури."

Изследването е продължение на предишните изследвания от същия екип, който са разглеждали способността на невръстните да разпознават настроения на други бебета, настроенията на кучета, маймуни, както и класическа музика.

Източник: deteto.bg