Автор
Woman.bg

Природни съставки, засилващи растежа на косата

Днес ще си поговорим за един от най-често срещаните проблеми, свързани с красотата и здравето ни – косопадът.

Средно върху човешката глава има между 100 000 и 150 000 косъма, а количеството, което обикновено пада всеки ден е 100 косъма. Ако са повече, тогава става дума за косопад, който може да причинен от много фактори - стрес, неправилно третиране, ген, пушене, хормонален дисбаланс, възпаление на скалпа или заради автоимунно заболяване.

В днешно време медицината предлага много решения за косопада, но те са свързани с използването на твърде много химикали, което също не е добре за косата ви. Затова е най-разумно да прибегнем към това, което е създала природата. Кои са най-добрите природни съставки за подсилване растежа на косата?

1.Кокосовото мляко

Едно от най-ефективните средства срещу косопад! Това е така, защото кокосовото мляко съдържа калий, желязо и мастни киселини, които подхранват косата. Предпазват я от накъсване, изсушаване и я заздравяват. Нанасяйте веднъж на няколко дни (може и всеки ден) кокосово мляко върху скалпа си за няколко часа и след това изплаквайте. Ще бъдете очаровани от ефекта.

2.Семена от сминдух

Много популярна подправка, която има много благоприятно въздействие върху здравето. Тя съдържа протеин и други много полезни за косата съставки. Предпазва краищата накъсване и я хидратира. Най-добре е да направите семената на паста. За целта ги накиснете във вода и ги оставете да седят така една нощ. След това на сутринта ги пасирайте и нанесете пастата върху скалпа си за няколко минути и измийте косата си. Хубаво е да го правите два пъти в седмицата, за да получите желания ефект.

3.Маска от яйца

Един от най-разпространените и древни методи за подхранване на косата. Яйцата са изключително полезни, защото съдържат йод, селен, фосфор, желязо, сяра и цинк.

4.Сок от лук

Много добро средство срещу пърхот, което подсилва скалпа. Сокът от лук също така има и антибактериално действие. Нанасяйте го върху косата си веднъж седмично за няколко минути, точно преди да измиете косата си.

5.Алое Вера

Тя е много полезна, както за кожата и нервите, така и за косата. Причината за това са протеолитичните ензими, които съдържа. Те премахват мъртвите клетки и стимулират растежа на косата. Възстановяват pH баланса, отпушват порите и я хидратират.

6.Сок от картофи

Задължително трябва да го опитате! Картофите са богати на витамин В6, витамин А и витамин С. Също така съдържат и минерали като фосфор, магнезий, калций и ниацин. Длъжни сте да зарадвате косата си с коктейл от всички тези полезни вещества, като нанесете сок от картофи върху скалпа си.

7.Сок от лимон

Много експерти препоръчват понякога да заменяте шампоана с лимонов сок, тъй като той щади, подхранва косата и възстановява pH баланса. Освен това той може да елиминира пърхота и проблема с омазняването.