Автор
Woman.bg

Природни феномени, за които е възможно да не сте чували

Оазис Хуакачина (Huacashina), Перу

Този малък град-оазис, насред жаркото слънце на перуанска пустиня, е изключителна гледка – красива лагуна, буйна зеленина, палми и прилежно окастрени тревни площи. Мястото се намира в региона Ика в югозападно Перу и е често посещавано, както от туристите, така и от местните семейства, които го ползват за курорт.

Легендата разказва, че лагуната се образувала, когато любопитен млад ловец прекъснал банята на красива принцеса. Тя избягала и оставила след себе си водата, която се превърнала в лагуна.

Национален парк „Wulingyuan” – Китай


Местността Улингуан (Wulingyuan Scenic and Historic Interest Area) се простира върху над 26,000 хектара в китайската провинция Хунан, а пейзажът и е доминиран от над 3,000 тесни пясъчни колони и върхове, много от които с височина от над 200м. , някога е било древно тропическо морско дъно.

Между върховете се простират дефилета и клисури с потоци, вирове и водопади, като в местността се намират 40 пещери и два големи естествени моста. Освен поразителната красота на пейзажа, тази местност е известна и като убежище на застрашени растителни и животински видове.


Селар де Уюни – Боливия

Салар де Уюни е най-голямото соленоводно езеро и е едно от най-красивите места в Боливия и Южна Америка. С дължина от 10 360 кв. м. , това е най-дългата солна повърхност. Трудно се достига до нея, тъй като е разположена на 3.7 км. височина в Андите.

Платото Алтиплано е изключителен пейзаж от невероятни геологични образувания, геометрични пукнатини и солени езера. Солта буквално се изгребва от водата и се насипва на камари. Цялото езеро е оградено от планини и водата не се оттича от никъде. Когато солта се направи на камари водата се изпарява по-лесно и улеснява транспортирането.

Преди 40 000 години регионът е бил покрит от огромното солено езеро Мичин. След време езерото е пресъхнало и след него са останали две по-малки езера (Поопо и Юри Юри) и други две соленоводни езера – Коипаса и Уюни.

Въпреки, че е най-голямото солено езеро, не солта го е направила толкова известно. Когато паднат дъждовете, езерото се превръща в най-голямото естествено огледало в света.

Въпреки че е далеч, Салар де Уюни привлича много туристи, които често отсядат в Соления хотел. Той е направен изцяло от сол – както отвън, така и отвътре.

Структура „Richat” – Мавритания

Мистериозното геоложко образувание е с ширина 50 км. От космоса тази загадъчна падина в пустинята Сахара, Мавритания наистина прилича на човешко око. Този природен феномен е всъщност т.нар. структура ричат и се е образувала чрез хилядолетия на ерозия. Някои хора смятат, че тази формация е следствие от сблъсък с метеор.

Други пък са на мнение, че „Окото на Африка“ е следствие от силен подземен ядрен взрив. Тази теория обаче е малко вероятна, тъй като няма страна в света, която да притежава оръжие с подобна разрушителна сила. Най-правдоподобно звучи теорията, че е образувано от ветрове с посока нагоре и ерозия, вместо вярванията за сблъсък с метеор.