Автор
Woman.bg

Принц се бори жените в Саудитска Арабия да...

"Стига приказки: Време е жените да имат право да шофират." - това са думите на саудитския принц Ал Уалид бин Талал който публикува в своя Twitter профил.

Известен със своите красноречивост и откровеност, принцът-милиардер разтърси Арабския полуостров с изказването си в социалната мрежа. Истината е, че в Саудитска Арабия, жените нямат право да карат кола. В неговите очи, преговорите и дискусиите са (вече) излишни и е крайно време на настъпи промяна. Време е жените да имат това право.

Той, който е част от кралското семейство, но не е обвързан политически, е един от малкото защитници на правата на жените в страната. Обиждани, бити, изнасилвани, омаловажавани - там жените нямат стойност. Да, дори човешка.

По време на специално организирана пресконференция, принцът сподели: "Възпирайки жените да шофират е като да забраним образованието на децата."

Доблестна изява, която е обвързана и с икономиката на страната. Средно, едно саудитско семейство, харчи 2000 лв за транспорт (такси, шофьор и др.), така че жените да могат да се предвижват "свободно". Шансът, съпругът да вози съпругата си е минимален. Утопичен. Ако жените имат право да шофират и разполагат със собствен автомобил, това означава, че те ще подпомогнат вътрешната икономика, плащайки горивото.

Интересна аналогия от страна на умелия бизнес мен, оглавяващ инвестиционния холдинг Kingdom Holding Co.