Учени от Университета в Манчестър под ръководството на Аравинд Виджаярагавана са получили 100 000 долара от Фонда на Бил и Мелинда Гейтс, за да разработят нанопрезерватив, пише в. "Индипендънт".

Презервативът ще бъде направен от графен и полимерен материал, който е подобен на латекса. "От получаването му през 2004 г. хората се интересуваха кога графенът ще бъде използван в ежедневния ни живот. Сега той се използва в екраните на мобилните телефони, опаковки за продукти и химическите датчици. И ако този проект бъде успешен, графенът ще засегне всекидневието ни в най-интимния му смисъл", твърди Виджаярагавана, цитиран от БГНЕС.

Графенът представлява единичен слой от въглеродни атоми, съединени с химически връзки, които напомнят пчелна пита. Този материал е много здрав и в същото време е изключително тънък. Британските учени възнамеряват да получат нов наноматериал, който ще бъде по-тънък, по-безопасен и ще се опъва по-добре от обикновените презервативи. "И най-важното, ще направят усещането още по-приятно", поясни ученият.

По-рано тази година фондът на съпрузите Гейтс обеща да спонсорира разработването на ново поколение контрацептиви, с които да се намали риска от заболявания по полов път и от нежелана бременност.