Гастритът се развива в продължение на години. Както казват старите хора: " Болестите се купуват на младини, а се носят на старини."

Изключително неблагоприятно влияние оказват гладуването, безразборното спазване на диети и еднократният режим на хранене. Особено вредно е консумирането на храна вечер, в големи количества. Последствията са неблагоприятни метаболитни ефекти, лошо храносмилане, тежест, рефлукс на храна, особено ако е мазна и консумирана непосредствено преди сън, подуване на стомаха и болки.

Основно правило

Редовно 4-5-кратно хранене, с по-малки порции - 300-400 до 500мл.

Стомашната лигавица се уврежда от агресивни фактори като прекалено студена или гореща храна. Консумацията на твърде солена и пикантна, лютива храна, също увеличаващи стомашната секреция, като кафе и други кофеин съдържащи продукти на гладно, кисели сокове от цитруси и ябълки има негативен ефект. От значение е и неконтролиран прием на кортикостероидни лекарства и НСПВС (аспирин и др.).

Основно правило

Важно е да се консумира топла течна и щадяща стомашната лигавица храна - супи и готвени ястия. От голямо значение е да се храните в спокойна атмосфера, седнали, без да бързате.

В никакъв случай не консумирайте пържени храни, тъй като при този метод на готвене се образуват акролеини и други вещества, дразнещи стомашната лигавица.

Основно правило


Правилните и щадящи диетични технологии са варене, готвене на пара, задушаване, печене.

Не по-малки вредители са тютюнопушенето, прекомерната алкохолна консумация и високите нива на стрес, тъй като се намалява доброто кръвоснабдяване на стомашната лигавица.

Четете още: Имате гастрит? Ето какво трябва да ядете

Основно правило

За да избегнете развитието на гастрит, стремете се към здравословно, редовно и щадящото стомашната лигавица хранене, като избягвате вредните навици и стреса.

Източник: kenguru.bg