Не винаги успяваме да изядем цялото количество храна, което сме сготвили и съвсем логично е да го претоплим за обяд или вечеря, но обърнете внимание на храните, които искате да претоплите. Лекарите предупреждават, че претопленият ориз може да доведе до сериозно хранително отравяне!

Не повторното нагряване причинява проблема, а начинът, по който оризът е бил съхраняван, преди отново да се затопли.

Четете още: Ползите на олиото от авокадо

Невареният ориз може да съдържа спори на Bacillus Cereus – бактерия, която може да доведе до хранително отравяне. Когато оризът се свари, спорите могат да оцелеят. Ако оризът се оставя да престои при стайна температура, спорите могат да нараснат в бактерии. Тези бактерии се размножават и започват да произвеждат токсини, които причиняват повръщане или диария.

Колкото по-дълго свареният ориз се оставя на стайна температура, толкова по-вероятно е, че бактериите и токсините могат да направят ориза опасен за ядене.

Как да приготвяте ориз безопасно:

1. Най-добре е да сервирате ориза веднага след като е бил приготвен.
2. Ако това не е възможно, охладете ориза възможно най-бързо (в рамките на един час).
3. Дръжте ориза в хладилника за не повече от 24 часа!
4. Когато претопляте ориза, винаги проверявайте дали цялата тенджера е нагорещена.
5. Не претопляйте ориз повече от веднъж.