Автор
Woman.bg

Прекрасни филми по реални любовни истории

Сигурно сте чували израза „Любов като на кино“. Но понякога животът е най-силното вдъхновение за режисьорите и сценаристите на любовни филми. В реалността се случват такива истории, каквито човек трудно би могъл да си измисли. Нека ви разкажем за няколко прекрасни любовни филма, базирани на истински случаи.

"Яж, моли се и обичай"

"Eat Pray Love"

Във филма: Преуспялата писателка Елизабет изведнъж осъзнава, че не живее така, както би искала. Тя решава да зареже всичко и да замине на пътешествие, за да намери себе си. В Италия се отдава на кулинарни удоволствия, в Индия се опитва да намери своя духовен път. И в крайна сметка в Бали среща истинската си любов.



В живота: Филмът е заснет по автобиографичната книга на Елизабет Гилбърт. Романът е много личен и любовната история на Елизабет и Жозе (във филма се казва Фелипе) на екрана е показана точно така, както се е развивала в реалния живот. С една подробност – в края на филма влюбените решават никога да не сключват брак, а всъщност все пак са се оженили. Това обаче станало по случайност – при пътуване със самолет Жозе бил задържан на границата и депортиран от САЩ.

Сега Елизабет и Жозе живеят в Ню Джърси и държат собствено магазинче „Двете копчета“, в което продават сувенири от Азия. Елизабет продължава да пише книги.



"50 първи срещи"

"50 First Dates"

Във филма: Главните герои са очарователната блондинка Луси Уитмор и неустоимият женкар Хенри Рот. На него са му омръзнали момичета, с които започва да скучае още на втората среща. Именно затова го привлича Луси, с която всяка среща е като първа. В резултат на травма момичето страда от амнезия и всяка сутрин забравя всичко, което се е случило предния ден. Хенри обаче не се предава – той записва ключовите им моменти на касета, за да може Луси да започва всеки нов ден с изучаването на любовната им история.



В живота: Прототипът на Луси е американката Мишел Филпотс, която страда от рядка форма на амнезия. След няколко травми времето за нея е спряло, вече от 21 години жената живее в 1994 г. Любимият й съпруг всяка сутрин й доказва, че са женени, показвайки снимки от семейния албум и паметни сувенири от най-важните за тях събития. Има обаче една разлика с филма – в реалната двойка те са се познавали и преди травмата и на съпруга не му се налага всеки ден да печели любовта на жена си.

Мъжът лепи за Мишел на хладилника бележки с важни събития, случили се след 1994 г. Всеки ден Мишел преживява наново този период от живота си.



"Бялата масаи"

"Die Weisse Massai"



Във филма: Докато е на почивка в Кения, хубавицата Карола се влюбва в чернокожия Лемалиан. Тя решава да изостави подредения си европейски живот и да заживее с любимия си в кенийската пустиня. Не й е лесно да свикне с аборигените, чиито нрави й се струват диви и примитивни. Карола ражда дете, но дори и това не може да я задържи до мъжа й. След дълги години тя, измъчена от ревността му и от дивия живот в Кения, все пак решава да се върне в родината си.



В живота: Филмът се базира на историята на Корина Хофман, описана в едноименната автобиографична книга. Корина срещнала своя кенийски любим Лкетинг Лепараморийо през 1986 г., когато е на почивка в Кения заедно с приятеля си. Писателката изоставила годеника си, продала бизнеса си в Швейцария и се омъжила за тъмнокожия си любим през 1988 г. Наложило й се да се справи с редица проблеми – боледувала от опасни заболявания, търсила начин да преодолее езиковата бариера и културните различия с мъжа си, Лкетинг често я ревнувал и намеквал, че се съмнява, че детето й е от него. Тя много го обичала, но след няколко години мъки решила да се върне в родината си.



"Империя на чувствата"

"Ai no korîda"



Във филма: Този дълбок и разтърсващ филм разказва за всепоглъщаща любов, излязла от контрол. Богаташ и неговата слугиня затъват все по-дълбоко в страстта си, спират да пият и да ядат, забравят за семействата си. В търсене на нови форми на сливане и наслада жената души любовника си. Но финалът на тази история е трагичен и за двамата – слугинята полудява, а господарят й плаща още по-висока цена.



В живота: Колкото и странен да ви се струва този сюжет, той пресъздава детайлно реална история. Скандалната връзка на Сада Абе навремето вдигнала много шум в Япония, всички писали и говорели за това. През 1936 г. „за да не дели любимия си с други жени“, Сада наистина извършила престъпление, а жертва станал любовникът й. Първата им среща продължила четири дни, през които двамата не излизали от леглото. Сада Абе била осъдена на 6 години затвор.



"Сватбен обет"

"The Vow"

Във филма: Пейдж и Лео празнуват четвъртата годишнина от брака си. Двамата попадат в автомобилна катастрофа, в резултат жената изпада в кома. Събуждането й е помрачено от тежка загуба – тя не може да познае мъжа си и не помни любовната им история. Тогава Лео решава да завоюва сърцето й отново.



В живота: Прототипите на Пейдж и Лео са Крикет и Ким Карпентър. Амнезията изтрила последната година и половина от живота на Крикет – точно времето, в което двамата се срещнали и оженили. Ким не се предал и останал до любимата си, дори когато не виждал в очите й същата любов, която изпитвал. След известно време Крикет наистина обикнала отново мъжа си. По-късно Ким Карпентър написал книгата си „Обетът“, по която е направен филмът.

Този списък разбира се не включва всички хубави любовни филми по реални случаи. Ако се сещате за такъв филм, споделете в коментарите.