Влюбването е едно от най-прекрасните чувства, които човек може да изпита. То е толкова вълнуващо и примамливо, че мечтаем да се сблъскваме с него пак и пак. И ако едно увлечение прерасне в сериозна връзка, в която да намерим любовта, подкрепата и страстта, от които се нуждаем, тогава какво повече бихме могли да искаме? И все пак, сигурността и топлината в една връзка, и дори самият факт, че не сме сами, могат да доведат до пристрастяване, а оттам и до неспособността да сме щастливи, когато сме сами.

Тази статия ще се опита да изтрие нагласата, която измъчва много хора – че това, да си сам, те прави незавършен. Липсата на партньор не е нищо повече от… липса на партньор! Тя не ви определя, не ви прави по-слаби и не трябва да влияе на самочувствието и удовлетворението ви от самите вас.

За да намерите онзи специален човек и да го задържите в живота си, трябва да сте готови за него! Трябва да разберете, че намирането на „половинка” е просто метафора. Никой от нас не е половин човек. Вие сте сериозни, самостоятелни, силни и уникални личности! Откажете се от нагласата, че ви трябва половинка. Открийте най-добрите си черти и ще се появи някой, който да ви помогне да ги развиете, стимулирайки силните ви страни, а не компенсирайки слабостите ви. Затова, преди да се впуснете в серийно излизане по срещи, защото ви е страх да сте необвързани, е време за терапия, а не за поредното гадже, с което да скъсате след месец-два.

Докато сте необвързани, опитайте се да поработите върху себе си, да усъвършенствате и развиете личността си. Когато сте в мир със самите себе си, много по-лесно ще познаете точния човек, когато той се появи. Ето няколко неща, които си струва да направите, преди да се впуснете в следващата си връзка:

Поработете върху социалния си живот


Когато са във връзка, много двойки се изолират от останалата част от света. Чудесно е да можете да се забавлявате с половинката си, но често се случва дори да не забележите, че сте отблъснали най-близките си хора. А когато връзката рано или късно приключи, много от нас изведнъж остават напълно сами и разбират, че твърде дълго са пренебрегвали приятелите си – а последиците не закъсняват!

Ако тази ситуация ви е позната и вече сте необвързани, възползвайте се от свободата и времето, които имате, за да създадете нови приятелства и да заздравите старите. Знанието, че винаги имате някого зад гърба си, ще ви помогне да се справите със стреса, който често съпровожда чувството за самота.


Погрижете се за външния си вид

Когато сте влюбени, искате да прекарвате всяка секунда с обекта на вашите желания. Чувствате се толкова комфортно с партньора си, че започвате да полагате по-малко грижи за външността си от преди, когато сте се опитвали да го спечелите. Чудесно е да знаете, че има кой да ви обича, дори когато косата ви е мазна, имате коремче или романтичните вечери се превърнат в филмови маратони на дивана с храна за вкъщи. Но някой ден това може да започне да ги дразни или да спрат да ви обичат, и мазната коса, коремчето и филмовите маратони да останат най-верните ви приятели.

И така, ако вече не сте изправени пред дилемата „фитнес или гушкане”, не търсете утеха в буркана с течен шоколад. Започнете да тренирате и се превърнете в човека, за когото бихте се старали да изглеждате възможно най-добре. За да бъде ходенето ви по срещи здравословно, важно е да се чувствате комфортно без дрехи, грим или лъскаво облекло, вместо да искате да потънете вдън земя, когато любимият човек ви види в обичайното ви състояние.


Развийте същността си


Много често губим себе си в човека, с когото имаме връзка. Техните интереси и цели изместват нашите собствени и често пренебрегваме себе си за тяхна сметка. Кажете „здравей” на времето, в което само вие имате значение. Изразявайте се спокойно, без да има кой да ви критикува. Бъдете човекът, който искате да бъдете, без да трябва да се вписвате в чуждите очаквания. Време е свободно да се наслаждавате на хобитата си, да откривате нови, да учите нови езици и да трупате нови умения. Освен че ще ви донесе много позитивни емоции, това значително ще увеличи самочувствието ви.



Поддържайте високи стандарти

Нормално е, колкото по-дълго сте необвързани, толкова по-склонни да сте да се задоволите с човек, който не отговаря на изискванията ви. Това, да започнете връзка с личност, с която не сте съвместими, само за да не сте сами, няма да ви направи по-щастливи. Прекарвайки времето си с всеки, който споделя вашите интереси, рискувате да попаднете в токсична връзка от отчаяние. Помнете – не е важно дали сте обвързани, или не, а как се чувствате във връзката си! По-добре сами, отколкото в лоша компания, нали?

Преследвайте мечтите си!


Ето я и добрата новина: това, да сте необвързани, значи, че не е нужно да правите компромис с мечтите си заради половинката си. Разбира се, всяка жертва и всеки жест си струва, стига да е за правилния човек, но въпреки това в трудно да преглътнете горчивината от факта, че сте загърбили някоя своя мечта. Когато сте необвързани, можете да пътувате където си поискате, без веригите на някаква връзка да ви задържат на едно място. Можете да учите в чужбина, да се фокусирате върху кариерата си, да инвестирате енергия в постигане на целите си, без никой да ви дърпа назад.

Много от неприятните емоционални състояния, в които изпадаме, са въпрос на нагласа. Приемайки факта, че сте необвързани, като наказание, само се натоварвате. Разглеждайте липсата на интимен партньор като възможност да се оформите като човека, който винаги сте искали да бъдете. Търпението и мотивацията са най-силните оръжия срещу депресията.

И най-накрая – според проучване, нужна е едва една пета от секундата, за да се влюбите. Това значи,че имате 300 шанса на минута или 18 000 на час, или 432 000 на ден, за да се влюбите! Затова никога не губете надежда!

Източник: Мениджър NEWS