Съвремието ни излага хората в активна репродуктивна възраст на редица вредни фактори като стрес, нездравословна среда, различни алергени и неблагоприятни влияния.

Към тях се прибавят и особеностите на модерния начин на живот като отлагане на създаване на деца и зачеване в по-напреднала възраст, тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол, прием на различни стимуланти, нездравословно хранене, полово предавани инфекции и др.

Всичко описано може да окаже негативно влияние върху създаването на нов живот на три различни нива: Зачеване; Развитие на плода; Генетични предразположения, влияещи върху бъдещо здравословно състояние на заченатото дете.

Ако една двойка реши да планира своето зачеване, тя може да се насочи към репродуктивен специалист, с когото да проведат няколко базисни консултации и изследвания.

Стандартно те включват:

- Начална консултация със снемане на пълна анамнеза на партньорите;

- Провеждане на ултразвукови прегледи (около 3) за проследяване на овулация при жената;

- Изследване на т.нар. базални хормони (LH, Еstradiol, FSH, Prolactin) при жената;

- Снемане на микробиология на влагалищен секрет (за изключване на патогенни микроорганизми) и на онкоцитонамазка (за изключване на предракови изменения);

- Спермограма при партньора (за установяване на обема, качеството и морфологията на сперматозоидите – при отклонения се назначава консултация с уролог-андролог);

- Завършваща консултация, при която на база на резултатите от изследвания и ултразвуковите прегледи се изготвя план със съвети за зачеване и създаване на персонален график за подготвителни дейности в зависимост от персоналната анамнеза и конкретните здравословни навици на мъжа и жената.

Оптималната подготовка за желаещите да бъдат родители се изразява в избягване на определени рискови фактори и следване на здравословен режим в периода на овогенезата (образуването на яйцеклетки), който продължава около 125 дни, и сперматогенезата (образуването на сперматозоиди), който продължава около 90 дни. Конкретно е препоръчително например:

- Отказване или намаляване до минимум на тютюнопушенето поне 40 дни преди стартирането на опити за зачеване;

- Ограничаване на приема на алкохолни напитки най-малкото в последните 2 седмици преди менструационния цикъл, предшестващ стартиране на опитите;

- Пълен отказ от наркотични вещества, анаболни и стероидни препарати по време на целия период на ово- и сперматогенезата;

- Избягване на контакт с алергени при опитите за зачеване;

- Избягване на излагане на лъчения и материали, съдържащи тежки метали, пестициди и др. по време на ово- и сперматогенезата.;

- Намаляване на нивата на стрес и напрежение няколко месеца преди стартирането на опити (с цел подобряване на сперматогенезата при мъжете, а при жените намаляване на дисфункции хипоталамо-хипофизарно-яйчниковата ос и понижаване на нивата на хормона Prolactin, които при определени стойности могат да възпрепятстват зачеването).

- Нездравословното хранене също може да окаже неблагоприятно влияние върху шансовете за забременяване. На първо място трябва да се има предвид, че наднорменото тегло и при жената, и при мъжа може да доведе до репродуктивни проблеми. И все пак, ако е необходимо регулирането на индекса на телесната маса при жената чрез диети, това трябва да приключи до три месеца преди опитите за зачеване, за да може в последствие женският организъм да има достатъчно време да запълни запасите си от витамини и минерали. След описания срок предпазването от затлъстяване трябва да става чрез активен двигателен режим, който спомага и за подобряване на кръвоснабдяването на таза на жената, което е благоприятно при опитите за забременяване. Най-подходящата храна при подготовка и стартиране на опити за забременяване е т.нар. средиземноморска кухня – богата на пресни зеленчуци и плодове, свежи и леки храни без запръжки, зехтин (без използване за пържене), морски дарове (с избягване на рибите, съдържащи високо ниво на живак). Допълнително подходящи са суровите зърнени закуски (мюсли), пълнозърнения хляб и паста, лещата и бобените култури, суровите слънчогледови семена, фрешовете от цитрусови плодове, спанакът, броколите, марулята и т.н.

- Жените могат да приемат хранителни добавки, съдържащи фолиева киселина, витамин B12, витамин Е и други полезни витамини и минерали. За мъжете е препоръчителен ежедневният прием на мултивитамини, съдържащи цинк, селен, калций, витамин Е.

Разбира се, описаното по-горе представя накратко някои основни съвети при подготовка за зачеване. Конкретен график и здравословен режим се подготвя индивидуално.



Източник: puls.bg