В навечерието на премиерата на "50 нюанса сиво" решихме да ви припомним някои от филмите, които откриха пътя на дългоочакваната адаптация.

В тях също е засегната темата за секса и психологията, както и за доминирането и подчиняването. Фетишисткият секс вече не предизвиква толкова много противоречиви мнения, а това до голяма степен се дължи именно на филмите, които ще ви покажем днес.

Истината обаче е, че от доста време насам на голям екран не е имало подобен филм, това го доказват и годините, през които са издадени лентите, които ще ви покажем днес.

Последно танго в Париж (1972)

Четете още: "50 нюанса сиво" е най-еротичният филм на десетилетието

Красива млада парижанка на име Жан (Мария Шнайдер) търси апартамент и среща Пол (Марлон Брандо), тайнствен американец, полудял от скръб след скорошното самоубийство на съпругата си. Мигновено привлечени един от друг, двамата започват бурна и страстна връзка, като дори не разкриват имената си. Докато Пол страда заради смъртта на жена си, Жана се готви за сватбата с годеника си Том (Жан-Пиер Лео). И животът на Жан, и животът на Пол се оказват дълбоко засегнати от странната им връзка.

The Night Porter (1974)

Четете още: Харесвате ли я: Дакота е момичето от февруарската корица на Vogue

Филмът разказва историята на може би най-невъзможната любовна история, която можете да си представите. След края на Втората световна война, оцеляла от зверствата в концентрационен лагер дама, продължава садомазохистичната си връзка с нацист, пазач в лагера, в който е била затворена.

Престъпление от страст (1984)

Четете още: Разберете кои ще бъдат мелодиите на филма "50 нюанса сиво"

Дизайнерка води двойнствен живот, като вечер се повизава като проститутката Чайна Блу. Един от нейните клиенти, разведен мъж, се влябва в нея и иска да резбере коя е всъщност тя? Той започва да я ухажва, докато тя настоява, че той е просто клиент. Междувременно уличен проповедник се бори срещу „червените фенери” и иска да спаси душите на момичетата. Той решава да спаси Чайна и започва да я преследва. Но всичко излиза извън релси и мъжът, който я обича трябва да се опита да й помогне.

Body Double / Дубльорката (1984)

Четете още: 40 секси снимки на Джейми Дорнън: Запознайте се с г-н Крисчън Грей

Една вечер актьорът Джейк заварва приятелката си с друг мъж и му се налага да напусне къщата. Негов приятел му предлага да поживее у тях докато го няма. Разказва му и за едно "малко развлечение". Срещу него живее красавицата Глория, която всяка вечер се съблича, без да пуска пердетата. Безплатният стриптийз кара Джейк да мечтае да се запознае с красавицата и това става, но една вечер той вижда, как Глория бива убита...

Девет седмици и половина (1986)

Когато Елизабет среща Джон, тя е умна и изтънчена жена, която контролира живота си.

Заинтригувана от енигматичната му и резервирана личност, Елизабет се потапя в пропита от буйна страст връзка, която се превръща в еротичен кошмар на фантазии и доминиране.

Скоро Елизабет трябва да избира между своите желания и запазване на разсъдъка си.

Първичен инстинкт (1992)

Ник Къран (Майкъл Дъглас) - детектив от Сан Франциско, разследва убийството на известна в миналото рокзвезда, и своевременно се е натъкнал на три обезпокоителни разкрития.
Окървавен шиш за лед.

Бял копринен шал, вързан за рамката на леглото.

Недвусмислени доказателства за романтична вечер.

По време на разследването, Ник се оплита в опасни взаимоотношения с три интересни жени, всяка от които има мотив за подобно убийство. Катрин Трамел (Шарън Стоун) е романистка, която в книгите си описва убийства, които по непонятни причини се осъществяват и в живота. Рокси (Лейлани Сарел) е провокативната приятелка на Катрин. Д-р Бет Гарнър (Джийн Трипълхорн) е полицейският психиатър.

Ник се впуска в бясно разследване. Според някои – прекалено се престарава. Цяла поредица от убийства “по случайност” при изпълнение на служебния дълг, както и непрестанните пиянски истории, са му спечелили прякора “Стрелеца”. В разследването на този случай обаче Ник нагазва в непознати води и всяко доказателство се оказва начин за предвидливо укриване на истината. Съблазнен от Катрин, Ник се оказва в лабиринт от инсценировки, любов и убийство, където единственото, на което може да се осланя, е първичният инстинкт.

Широко затворени очи (1999)

Преуспяваща и богата семейна двойка, д-р Уилям Харфорд (Том Круз) и галеристката Алис Харфорд (Никол Кидман) попадат на еротично изкушение по време официално парти, на което Уилям оказва помощ на красиво момиче, злоупотребило с наркотици, а Алис е привлечена от съблазнителен непознат. Уилям и Алис предпочитат да не подклаждат страстта си към изневяра. Но Уилям посещава нощен клуб, в който свири приятелят му пианист Ник Найтингейл и там научава за съществуването на тайно сексуално общество. Уилям решава да се присъедини към сбирките и скоро се отдава на опасна и унищожителна игра в хедонистичен бал с маски, която застрашава живота, себеуважението и брака му.

Секретарката (2002)

Млада жена, наскоро напуснала психиатрична клиника, започва работа като секретарка на проспериращ адвокат. С времето тяхната работодател-служител връзка се превръща в сексуална садо-мазохистична такава.