Главоломното развитие на промишлеността си има висока цена – планетата ни е ужасно замърсена.

Ядем пестициди, пием токсини, наблягаме на мазните, сладки и твърде калорични храни, а за капак вдишваме различни отрови и отпадъчни газове. И всичко това за съжаление се трупа в организма ни във вид на шлаки, токсини и други органични отпадъци.

Но има начин да пречистим тялото си от отровите. Този метод може да се ползва както след продължителните празнични трапези, така и за постоянна профилактика. Става дума за пречистваща диета. Щом се почувствате отпаднали или претоварени (което е характерен признак), можете да си направите двудневна “чистка” през почивните дни.

Диетата се базира на отказ от стандартното ви меню и кратковременно (3 до 9 дни) преминаване на хранене с определени зеленчуци и плодове и пиене на големи количества минерална вода или прясно изстискани сокове.



За диетата трябва да се подготвите. Преди всичко запасете къщата с плодове и зеленчуци и минерална вода. Ако нямате сокоизстисквачка, купете си готови натурални зеленчукови сокове (от моркови или домати например). Те обаче трябва да са без консерванти и различни “помощни” вещества, точно от тях се опитвате да прочистите тялото си. Подходящи напитки са зеленият или билков чай (например ментов или чай от лайка).

Трябва да излезете от периода на пречистване на организма постепенно и внимателно. Диетолозите препоръчват 3 до 5 дни след диетата да не наблягате на месните и млечните продукти, а за обяд и вечеря да си готвите ястия от ориз, макарони и трици. В средата на деня трябва да изяждате много сурови зеленчуци, а в паузите между храненията да пиете минерална вода и билкови чайове.

Предимства на пречистващата диета



* Тя позволява на тялото да си почине от постоянното насищане с токсини и да прочисти всички вътрешни органи.
* Стимулира отстраняването на целулита, предизвикан от натрупването на токсини в организма.
* Продължава само няколко дни и дава чувство за обновяване, свежест и бодрост.
* Не изисква големи разходи на средства и е лесна за спазване – няма да ви се наложи да готвите.
* Отстранява всички проблеми с нередовната работа на червата.

Недостатъци на пречистващата диета

* Не е предвидена за продължително използване с цел отслабване, тя се прилага само за пречистване на тялото от вредните отпадъчни вещества. За да се поддържате във форма, трябва да повтаряте диетата веднъж на няколко месеца.
* Може да предизвика силно главоболие – сигурен признак за това, че тялото изхвърля токсините (както ви боли глава и при махмурлук).
* Изисква временно отказване от стандартния начин на живот – едва ли ще имате сили и желание да спортувате или пък да танцувате в дискотеката цяла нощ. По време на пречистването е най-добре да си стоите повечко вкъщи и да си почивате.

Преди да се заемете с пречистване на организма си, консултирайте се с личния си лекар. По време на диетата не планирайте никакви мероприятия, изискващи големи усилия. Непременно изпивайте поне 2 л. минерална вода на ден (около 8 чаши).

Внимание! Пречистващата диета не бива да се спазва за повече от 7-9 дни – по време на пречистването организмът не получава всички вещества, които са му необходими.

Очаквайте продължение