Автор
Woman.bg

Правилно съхраняване на продуктите в хладилника

Както знаете, хранителните продукти се развалят при контакт с кислород и слънчева светлина, недостатъчна или твърде висока влажност.

Затова хладилникът е идеално място за съхранение на храни – вътрешността му е студена, суха и тъмна. Важно е обаче да спазвате някои правила и да знаете колко време могат да престоят различните продукти в хладилника.

Важни забележки

Продуктите, които не изискват термична обработка (сирена, колбаси, масло) не бива да се допират до сурово месо, риба, зеленчуци или яйца. Полуфабрикатите също трябва да се държат отделно от готовата храна.

Нищо не бива да се държи изложено на въздуха. Увийте продуктите във фолио, приберете ги в пликове и кутии. Опаковката ще защити храните от попиване на нежелани миризми и изсъхване. Опакованите продукти се запазват по-дълго. Това важи най-вече за хладилници със система No Frost.

Четете още: Как да определите колко е узрял плодът

Изберете оптималните места за различните продукти

Има редица продукти, които могат да се съхраняват без охлаждане, например консервите. Преди да приберете буркан или консерва в хладилника, прочетете условията за съхранение на етикета. Повечето неразпечатани консерви могат да стоят на стайна температура.

Освен това ако бутате в хладилника каквото ви падне, може да предизвикате преразход на енергия и да затрудните циркулацията на въздуха, което ще влоши условията на съхранение като цяло.

Обикновено хладилниците имат няколко зони с различна температура, които са описани в упътването. Постарайте се да изберете оптималните места за различните продукти.

Правила

Най-ниска е температурата на горния рафт – +1-3°С. Дръжте там продуктите, които се развалят най-бързо – извара, краве масло, сметана, торти. Пушените меса и колбасите също трябва да стоят на по-студено, и то опаковани в целофан. Изварата обаче е по-добре да се държи в стъклен, керамичен или емайлиран съд. Млякото и млечните продукти се запазват най-добре при температура + 3-6°С, затова не ги оставяйте на вратата. При отваряне и затваряне температурата там се променя постоянно.

Приготвените ястия могат да се съхраняват един-два дни на средния и долния рафт на хладилника. Много храни обаче не запазват качествата си дълго. Кашите например могат да се съхраняват в хладилник до 3 денонощия, ако са сварени с вода и до 24 часа, ако са сварени с мляко.

Най-добре е да не замразявате дълбоко прясното месо – това влияе на вкуса и сочността му. Ако смятате да сготвите месото скоро, оставете го под камерата.

Дръжте зеленчуците само в специалните контейнери, разположени в дъното на хладилника. За да не мухлясат, не ги оставяйте в найлонови пликове и не ги мийте предварително. За по-продължително запазване са удобни контейнерите със специален капак, които поддържат необходимата влажност. Доматите обаче е добре да стоят отделно – те отделят вещества, от които могат да се развалят останалите зеленчуци. Зелето е най-добре да се оставя със стъблото нагоре. Когато готвите, не отрязвайте нужното количество от зелката, а късайте листа и отново увивайте кочана във външните листа. Не дръжте сурови картофи в хладилника – това само ще навреди на вкуса им.

Плодовете е най-добре да се съхраняват немити в херметична опаковка, с оставени до тях скилидки чесън. Изключение от това правило са бананите, ананасите и наровете – те се развалят от студа.

Зелените подправки се държат на долния рафт. Ако увиете връзка копър или магданоз в мокра кърпа и после в найлон (без да го запечатвате), подправките ще останат свежи 2-3 седмици. За по-продължително съхранение ще трябва да ги измиете, нарежете и замразите в пластмасова кутия.

Отворените туршии се запазват добре на долния рафт на хладилника.

Яйцата се държат в предвидените за целта гнезда на вратата, поставени с тъпия край нагоре. Издържат в хладилник 3-4 седмици. Пак на вратата можете да оставите консервите, които трябва да се държат на студено. Рафтчетата на вратата са подходящи и за лекарства (в херметично затворени опаковки) и напитки.

Не дръжте шоколада в хладилника – при охлаждане на повърхността му се образува конденз, който после изсъхва и оставя бели следи.

Четете още: 6 типични грешки при приготвяне на смути и сокове

Малки съвети

В камерата или фризера можете да съхранявате хляб и тестени изделия.

Никога не прибирайте горещи продукти в хладилника! Изчакайте първо да изстинат напълно.

Преди да опаковате продуктите, оставете тях и съда отделно в хладилника за малко. Иначе вътре в опаковката (особено ако прибирате зеленчуци) ще се кондензира влага и ще ускори развалянето.

Ако хладилникът ви няма автоматична система за размразяване, можете да ускорите процеса, като сложите вътре съд с гореща вода. В никакъв случай не използвайте метални предмети, за да изстържете леда.