Бременността е изключително важен период в живота на жената.

Когато тя очаква дете, правилното хранене има двойно по-голямо значение. То влияе върху здравето и на бъдещата майка, и на детето, пише dete.bg.

Съвременни проучвания показват, че храната на майката оказва влияние върху здравето и неврологичното развитие на бебето.

Казват, че бременната трябвало да яде за двама - това е остаряло и погрешно схващане, води само до качване на повече от нормалното наддаване по време на бременността (между 9 до 15 кг), но това все пак е индивидуално за всяка жена.

Яжте с мярка

Диетата на бременната жена не се различава особено от рационалното хранене на всеки човек. Разбира се, във връзка с растящото в нея човече, нараства нуждата от витамини, минерални съставки и белтъчини, както и нуждата от енергия. Съществува предубеждение, че диетата на бременната жена се различава значително от ежедневното хранене на всеки от нас. Това не е точно така. Добре е диетата в първото тримесечие да се увеличи със 150 kcal, а в двете следващи - с около 350 kcal на ден.

Калций и фосфор за правилно развитие на плода

За най-важните съставки в храненето по време на бременността се смятат калцият и фосфорът. Калцият е основен градивен елемент за костната система на организма. Също толкова важен е и фосфорът, който е един от основните елементи в строежа на костите и складира енергията в организма.

Един литър мляко или млечни продукти са достатъчни за осигуряване на по-голямата част от дневната нужда от фосфор и калций. На калций са богати тъмнолистните зеленчуци, броколи, сардини и сьомга. Освен това съществуват и обогатени с калций сокове, някои видове хляб и други храни.

Богати източници на ценни елементи са също плодовете, зеленчуците и зърнените продукти. Не бива да забравяте и желязото, което се намира основно в яйцата, рибата, червеното месо, черният дроб, копривата и спанака.

Белтъчините – необходим градивен елемент

Ключова хранителна съставка за развитието на детето в утробата на майката са белтъчините. Лесно усвоими белтъчини се намират както в продуктите от животински произход, като яйца, птиче месо, сирене, риба и телешко месо, така и в продуктите от растителен произход - пшенични и овесени ядки, корнфлейкс, макарони, кафяв ориз.

Препоръчително е яденето на зеленчуци и плодове 4-5 пъти дневно.

Грижата за нероденото ви дете означава също да спрете цигарите и алкохола, ако употребявате.

Разнообразието е ключът към правилното хранене. Ограничете обаче мазнините, сладкото и соленото, избягвайте и кофеина.

При здрава бременност редовните упражнения, в идеалния случай плуване и ходене пеша, ще ви помогнат да поддържате мускулния тонус и да поддържате теглото си в добри граници.