Да приемем поредното сезонно предизвикателство, което да ни отведе по-близо до мечтаната красива фигура.

Вече сме говорили за ползата от суперхраните, за любовта към фъстъченото масло и задължителната закуска. Днес ще си поставим за цел да следваме 4-те правила на успешната диета.

За да постигнете завиден и дългоочакван резултат и въпреки лишенията да оставите мускулите си непокътнати, трябва предварително да се захраните с важна информация. А именно:

1. Опитайте да хапвате по 5 пъти на ден. Това означава, че ще приемате храна на приблизително всеки 3 часа

Много се говори и изписва за ползата и ефективността от честото ядене. Напоследък излизат сериозни заявления, че да се храниш по 5 пъти на ден е отживелица и мит.

Обаче ние сме сигурни, че за тялото е най-полезно да се прави онова, което то само си поиска. Ние, например, сме от хората, които огладняват често и имат нужда да хапнат нещо на всеки няколко часа. Освен, че следваме Голямата 3-ка (закуска, обяд и вечеря), си хапваме и още два пъти през деня, между основните 3 хранения. Ако на вас този режим не ви е удобен или не ви действа добре, тогава се хранете когато усетите глад.



Но вдигайки и двете си ръце „За!” честото хранене през деня имаме предвид, че тази хранителна стратегия се препоръчва най-вече за хора, които искат да свалят килограми, но не искат да стресират организма си с глад. Всеки от вас може да се сети за поне 5 междинни закуски, които ще са идеални за вписване в ежедневието му – кисело мляко, зелена ябълка, авокадо и красатвичка, варено яйце, пълнозърнест крекер намазан с обезмаслена извара и пр.

2. Яжте чисти протеини и порция зеленчуци на всяко хранене

Закуската разбира се може да включва плод вместо зеленчук. Но има едно интересно правило, което е добре да обмислите! Ако не тренирате сутрин, то тогава не закусвайте с въглехидрати (овесени ядки, пълнозърнест хляб, банан и пр.) Тези въглехидрати трябва да бъдат заслужени! Освен това могат да се приемат с чиста съвест до 2 часа след тренировката.

Пример за закуска за хора, които НЕ тренират сутрин може да бъде:

- купичка кисело мляко с парчета целина и зърна грозде;
- зелена салата, домати и риба тон;
- 2 сварени яйца с краставичка.

Забелязвате ли наличието на протеин и зеленчук/плод? Това трябва да търсите във всяко едно от храненията си.



Примери за закуска след тренировка:

- 4 с.л. овесени ядки, залети със съвсем малко гореща вода, поръсени с малко сирене;
- препечена филийка пълнозърнест хляб, намазана с тъничък слой фъстъчено масло и няколко кръгчета банан;
- една вкусна вариация на мляко с ориз – шепа сварен кафяв ориз (жито), полят с малко мляко, подсладен с мед и поръсен с канела.

За останалите основни хранения през деня нека важи правилото – протеините в ястието трябва да са големи колкото шепата ви, а зеленчуците да запълват двете ви шепи. Това е най-подходящото съотношение.

Най-добрите източници на чист протеин са:

Телешко, пилешко, пуешко, сьомга, риба тон, яйца, кисело мляко, тофу, сирене и протеинови добавки.

Страхотни идеи за зеленчуци и плодове в ежедневното меню:

На първо място слагаме всички сезонни зеленчуци и плодове, спанак, моркови, домати, краставици, ябълки, ананас, броколи, портокали, банани, боровинки, зелена салата, червени чушки и т.н.

Да приемем поредното пролетно предизвикателство, което да ни отведе по-близо до мечтаната красива фигура.

За да постигнете завиден и дългоочакван резултат и въпреки лишенията да оставите мускулите си непокътнати, трябва предварително да се захраните с важна информация. А именно:

3. Включете полезни мазнини в хранителния си режим

Можете да откриете тези полезни мазнини в зехтина, авокадото, лененото семе, рибеното масло, ядките, ядковите масла и пр.



Не прекалявайте с тях, но не ги изключвайте напълно от диетата си. Може, например, да поръсите купичка кисело мляко с лъжица смляно ленено семе или пък да нарежете авокадо в салатата си и така да си спестите нуждата от овкусяване със зехтин /авокадото съдържа достатъчно мазнини/.

Най-простичкият начин да си набавите дозата полезни мазнини е като хапнете НЕ ПОВЕЧЕ от шепа ядки.

4. Спечелете си въглехидратите

Единственото време, през което е „безопасно” да хапвате въглехидрати е сутрин, при това малко след като сте тренирали.

Предния път ви посъветвахме да си спечелите въглехидратите със сутрешна тренировка, поради простата причина, че това е един малък стимул да се събудите с час по-рано, да пийнете едно кафе или чай, да си направите тренировка, да си приготвите вкусна въглехидратна закуска (но внимателно с размера на порцията) и да започнете деня си по-вълшебен и жизнен начин.