Модните дизайнери на Седмицата на модата в Милано се вдъхновиха от мъжкия гардероб за колекциите си прет-а-порте за жени.

Заимствани са тъкани от мъжкото облекло, претворени през призмата на женската чувственост. Следващата зима ще бъдат на почит палта, якета с качулки, сака и панталони в сиво и кафяво, пишат от БТА. Облеклата са с прецизна кройка, а сред ползваните за създаването им материи са туид и велур.

Модна къща "Prada" представи костюми тайори и къси палта от туид. Вниманието привлякоха сака и палта без ръкави, под които се виждат късите ръкави на ризи или ръкави на пуловери. Редица манекенки носеха дълги кожени ръкавици.

Обемните рокли с тънки презрамки са с украса от вертикални ленти отпред и върху раменете, парчета кожа и панделки.

Четете още: Gucci представи една необичайна колекция в Милано

Миуча Прада се е върнала към усещане за известно безгрижие, предлагайки свежа по дух колекция. Манекенки, които носеха пъстроцветни ботуши, сякаш идваха от приказен свят.

За създаването на някои облекла - къси сака с едри копчета, свръхкъси панталони, костюми тайори като тези на стюардесите, е ползван специален вид жерсе, напомнящ неопрен, в бонбонено розово, виолетово, зелено, тюркоазено, небесно синьо.

"Става въпрос за генетично модифицирана красота", коментира дизайнерката. Много сака и рокли са в жизнерадостни тонове.

С изключение на "Prada", по модните подиуми бяха показани най-вече облекла в бяло и черно, някои от които са с акценти в червено.