Автор
Антония Михайлова

Поздравления за костюма на българката на „Мис Вселена“!

Българската участничка в тазгодишния конкурс "Мис Вселена" разбуни духовете у нас с появата си в нетрадиционен български костюм с чанове. Ексцентричният секси тоалет предизвика у нас огромна вълна на негодувание и противоречиви коментари.

Известно е, че в един от кръговете на конкурса всяка участничка е облечена в традиционен за страната, която представя, костюм. Досега всяка представителка на страната ни излизаше винаги в дреха, изобразяващ класическия натюрел на българската традиционна носия.



Тази година обаче 21-годишната българка Виолина Анчева разчупи статуквото и се появи на сцената на международния престижен конкурс в ексцентричен костюм с подрънкващи на него чанове. Дизайнер на тоалета е Янчо Спасов - студент от Българската национална художествена академия.

Много български потребители на Facebook възприеха това като кич и осъдиха с яростни коментари целия екип, стоящ зад миската.



В защита на обвиненията в безвкусица и непрофесионализъм се обяви организаторката на "Мис Вселена България" Магдалина Вълчанова. Тя пусна възмутителен пост в социалните мрежи с думите:

"...Опитваме се да популяризираме българските празници и традиции по модерен начин. "Модните критици" във Facebook нека първо се информират как се представят другите участнички в конкурса "Мис Вселена", преди да хвърлят поредната доза злоба по всичко родно и българско..."



Само за сведение представителката на Австралия се появи на конкурса в костюм, наподобяващ коралов риф. Друг любопитен факт е, че в САЩ българският костюм попадна в топ 50 на най-атрактивните в конкурса тоалети.

"Мога да получа признание от "USA Today", но не мога да получа признание от българите. Това за мен е тъжно", коментира Виолина пред "Нова".

Като реакция на хейтърските изказвания, огорчената Виолина заяви, че никога не е получавала толкова огромен "букет от обиди от своите сънародници".



Според нас Виолина Янчева изглежда зашеметяващо в костюма на Янчо Спасов. Първо, в правилата на конкурса никъде не се споменава, че стилът на тоалетите, представящи страната на всяка една от участничките, не трябва да излиза извън границите на конвенционалното. И второ, в ексцентричното излъчване на костюма няма нищо лошо, а напротив - в него до голяма степен личи смелият находчив и иновативен подход, на който дизайнерът е заложил. А това безспорно го прави атрактивен и достоен за аплаузи.