Автор
Woman.bg

Повишава ли риска от развод разликата във възрастта?

Веднага щом си хванете ново гадже, приятелите ви започват да задават стандартните въпроси: „ С какво се занимава?“, „Къде живее?“. Неминуемо се стига и до възрастта, разбира се.

Ако разликата ви е само 2-3 години, разговорът продължава със следващите дежурни реплики. Но ако случайно той е с 5 или шокиращите 10 години по-голям от вас, се подгответе за окорени очи, повдигнати вежди и осъдителни погледи, дори и от най-широко скроените ви приятелки.

Все пак, игнорирайки странните реакции, има ли наистина идеална възрастова разлика, която да гарантира, че историята ще звърши с „И заживели щастливо“?

Проучване, проведено с 3 000 мъже и жени, показва, че дори 5-годишната разлика във възрастта оказва влияние на отношенията и повишава риска от развод с 18%.
За сравнение двойките, които са родени в една и съща година, по-рядко се разделят. Учените са установили още, че 10-годишната разлика увеличава шанса за развод с 39%, а 20-годишната с цели 95%. В същото време този процент е едва 3% при двойки, чиято разлика във възрастта е 1 година.

Въпреки тази статистика учените не могат със сигурност да предвидят дали и кога би се случил разводът при дадена разлика в годините, тъй като действително съществуват множество придружаващи фактори като култура, социален статус, образование, които оказват влияние върху успеха на една връзка.


Има и случаи, разбира се, при които разлика от 20 години може да окаже благотворно въздействие върху брака. По-младият партньор внася жизненост в ежедневието, докато по-възрастният балансира с мъдрост и опит. Така взаимно се допълват, разнообразяват и привличат още повече.

За съжаление влиянието на разликата във възрастта се оказва незначително и не може да се смята за единствен ориентир, по който да се съди за успеха на един брак.

Ето защо най-малкото, което можете да направите е да не се тревожите толкова, ако съпругът ви е с няколко години по-голям или по-малък от вас. В крайна сметка, вие не сте социолог. „Много по-важно е да имате отлични социални умения и да знаете как да разрешавате възникналите проблеми помежду ви, отколкото да смятате колко години ви е разликата“, съветва психотерапевтът Тина Тесина.

Ако някой има проблем с това, нека си остане единствено и само негов.