Автор
Woman.bg

Повече за Charlie Hebdo и защо списанието беше атакувано

Вчера целият свят бе потресен от насилието, което бе проявено в една от най-красивите и космополитни световни столици - Париж.

В жестоката атака, над редакцията на сатиричното списание Charlie Hebdo, загинаха 12 човека, сред които са главният редактор на изданието Стефан Шарбониер (Шарб) и карикатуристите Жан Кабю (Кабю), Жорж Волински (Волински) и Бернар Верла (Тиню). Атентаторите вече са идентифицирани, но все още се издирват. Инцидентът е сериозно и безмилостно посегателство над свободата на словото и над живота на 12 човешки същества.

Ние изразяваме съболезнованията си на роднините на всички загинали и сме съпричастни със страданията на свидетелите на тази жестока трагедия.



Днес решихме да ви запознаем накратко с историята на Charlie Hebdo, за да си отговорим заедно на въпроса защо списанието стана мишена на терористи и с какво ново може то да е предизвикало атаката.

Charlie Hebdo е сатирично списание, което излиза всяка сряда и е основано през далечната 1969 г. Изданието е известно със своите провокативни илюстрации, с които осмива всякакви форми на власт и авторитет: от политици, през религиозни фигури до военни такива. Идеологичните корени на Charlie Hebdo се крият в атеизма, като религиите са постоянна мишена на изданието. Например, на корицата на един от декемврийските броеве на Charlie Hebdo е изобразена Дева Мария, която ражда Исус с лице на прасе.



Списанието неведнъж е публикувало и карикатури, посветени на Мохамед. На една от най-известните пророкът плаче, а надписът до него гласи: "Трудно е да те обичат идиоти".



През 2011 г. редакцията на изданието бе атакувана с коктейл Molotov, след публикуването на карикатура на Мохамед с надпис: "100 удара с камшик , ако не умрете от смях". Атаката е причината и списанието да се премести в настоящия си офис, който бе нападнат жестоко от атентаторите вчера.

Тогава изданието побърза да отговори на насилието с още сарказъм и публикува още една от противоречивите си корици.

Заради пиперливия си хумор Charlie Hebdo непрекъснато е обект на атаки, а главният редактор Стефан Шарбониер имаше личен телохранител.


Конкретният повод за вчерашната жестока атака над редакцията на изданието все още не е известна. Но има вероятност сериозен тласък за нея да е била последната карикатура на Шарбониер, който се подписваше под произведенията си просто като Шарб. На картинката е изобразен джихадист, над който е написано "Все още няма атаки във Франция", а в балонче е добавена следната мисъл: "Чакайте! Имаме време до края на януари, за да кажем желанията си".

Въпреки жестокият атентат, на който бе подложено изданието следващият му брой ще излезе по план и дори в по-голям тираж. В момента бивши служители на Charlie Hebdo в сътрудничество с оцелелите редактори на списанието работят по него. Обикновено изданието излиза в тираж от 60, 000 копия, а броят, който излиза следващата сряда, ще бъде отпечатан в 1, 000 000.