Престой навън

Специалистите твърдят, че витамините, синтезирани под влияние на слънчевата светлина, особено витамин D, укрепват имунната система на бременната и я правят по-малко податлива на заболявания, при които се губи енергия. Те съветват бременните да прекарват повече време навън, като се предпазват с подходящи средства от силното слънце. Не се препоръчва излагането на слънчевите лъчи от 11 до 15 ч.

Чай от джинджифил

Изследвания показват връзка на умората със сутрешното гадене. Чай от джинджифил може да потисне гаденето. Препоръчва се и храненето на малки порции често през деня и стоенето в право положение след ядене.

Масаж

Масажът може да помогне за намаляване на напрежението на мускулатурата и за отпускане. Най-добре е да помолите партньора си да разтрие леко раменете ви и тилната област в продължение на 20 мин – това ще ви ободри.

Баня на стъпалата

Баните на ходилата с редуване на топла и студена вода не само ще помогнат за повече енергия, но ще допринесат и за намаляване на отоците около глезените. Правете ги три пъти невно и скоро ще забележите разликата.

Повече движение

Физическите упражнения помагат за отстраняване на умората, като подобряват кръвообращението и увеличават притока на кислород към мозъка. Учените препоръчват в началото на бременността джогинг и разходки за 30 мин, както и пиене на повече течности за избягване на дехидратация.

Четете още: Две бременни блогърки и техните червени рокли

Стимулиране на кръвообращението

Сутрин преди душа разтърквайте тялото си с четка. Ползвайте мека четка поради повишената чувствителност на кожата през бременността. Започвайте с четкане на стъпалата и продължавайте в посока към сърцето. Увеличеното кръвоснабдяване ще ви ободри.

Ободряваща напитка

Кафето е доказан стимулатор, но не бива да пиете повече от една чаша, ако изобщо решите да нарушите препоръките на специалистите за пълно въздържане от кафе. Добър заместител е освежаващият ментов чай.

Ободряващи цветове

Изследвания показват, че тъмните цветове се отразяват потискащо на психиката. Препоръчително е да носите дрехи с цветове, подобряващи настроението. Червеният цвят помага да се чувствате силна и енергична, а зеленият може да ви подейства успокояващо.

Акупунктура

Главна причина за умората през бременността е нарушеният сън. Бразилско изследване показва, че акупунктурата може да намали наполовина проявите на безсъние, така че бихте могли да пробвате този метод след консултация с лекар.

Поддържане на нормални нива на кръвната захар

За целта се препоръчва да консумирате пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, съдържащи целулоза, и бобови храни, за да поддържате стабилни нива на енергията.

Идеи за подходящи храни през бременността

Бъркани яйца върху пълнозърнест тост и печени на скара домати

Малки чести порции освобождават енергия по-бавно и постоянно. Тази рецепта съдържа фибри, които създават усещане за ситост по-дълго. Печените домати освобождават естествени антиоксиданти, включително ликопени.

Банани

Те съдържат истинско богатство от хранителни вещества, включително витамин С и калий. Скорбялата в тях засища и помага срещу умора и запек.

Шоколад?

Изследвания доказват, че бебетата развиват вкус към храните в утробата, така че е добре да се въздържате от големи количества сладкиши. Вместо сладки изкушения вечер преди лягане хапвайте няколко парченца качествен тъмен шоколад с високо съдържание на какао. Това ще поддържа нивото на кръвната захар, а антиоксидантите в него ще укрепят кръвните ви клетки.

Източник: 9m-bg.com

Четете още: Обиколка на бременното коремче