В разгара на великденските пости сме и част от нашия екип стриктно ги спазва, затова и в редакцията често се коментират и разменят постни рецепти.

В разултат на което се убедихме, че това, че постиш въобще не значи, че трябва да се лишиш от месото или от любимите ни десерти. В следващите редове може да видите вкусни постни рецепти, които нагледно ще ви покажат как може да включите месни деликатеси и така изкушаващия сладолед в менюто си.

Салам

Този салам с нищо не е по-лош от подобните на вид салами от магазина, но не съдържа нито грам месо.

Продукти:

* 1 чаша сух лющен грах;
* 3 чаши вода;
* 3 скилидки чесън;
* 1/2 средна глава цвекло;
* 1 чаена лъжичка кориандър (млян);
* 1/2 чаена лъжичка индийско орехче;
* 1 чаена лъжичка сол;
* 1/2 чаена лъжичка черен пипер
* 1/2 чаена лъжичка майорана.

Приготвяне:

1. Запържете граха на сух тиган, сварете го и го смелете с блендер.

2. Настържете и счукайте цвеклото.

3. Добавете подправките и чесъна в граха.

4. Смелете всичко с блендер.

5. Добавете цвеклото, пробвайте сместа на вкус и добавете подправки при нужда.

6. Изрежете гърлото на пластмасово шише и го напълнете с пюрето.

7. Оставете сместа в хладилника за една нощ.

Сутринта ще можете да си направите вкусен сандвич със салам!

Панирана „риба“ от тофу



Продукти:

* 300-400 гр. сирене тофу;
* 8 листа нори (водорасли за суши);
* 4 супени лъжици соев сос;
* 4 супени лъжици вода;
* зехтин за запържване;
* 200 мл. вода (за панировката);
* 8 заравнени супени лъжици брашно;
* 1 супена лъжица натурален оцет;
* по 1 щипка черен пипер и асафетида;
* 1/2 чаена лъжичка сол;
* 1 чаена лъжичка захар;
* 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат.

Приготвяне:

1. Направете панировката – смесете водата с оцета и брашното. Содата оставете за последния момент, за да не изветрее преди време. Разбъркайте добре сместа. Подправете с черен пипер, асафетида, сол и захар. Разбъркайте пак.

2. Нарежете сиренето тофу на продълговати парчета с дебелина около половин сантиметър. Можете да го изкиснете за 10-15 минути в овкусител по ваш избор.

3. Разрежете листовете нори наполовина с ножица. В тях ще завивате тофуто.

4. Смесете в отделен съд соев сос и вода. Той ще ви е нужен, за да навлажнявате листовете нори, иначе ще се чупят при завиването.

5. Намажете половинка нори с разтвор на соев сос и завийте в нея парче тофу. Соевият сос ще придаде на „рибата“ особен вкус.

6. Загрейте тиган със зехтин на среден огън. Добавете в панировката сода, разбъркайте. Топвайте увитото в нори тофу в панировката и запържвайте всяко парче от двете страни (по 1-2 минути от всяка страна).

Тази „пържена риба“ може да се яде както топла, така и студена.

Кюфтета от леща



Лещата много прилича по вкус на месото, а и е много богата на белтъчини. Ако не знаете, че кюфтетата са от леща, може да си помислите, че са от месо.

Продукти:

* 1 чаша леща;
* 1 картоф;
* 1 морков;
* 1/2 лимон;
* 3 скилидки чесън;
* 1 чаена лъжица накълцани зелени подправки;
* сол и пипер.

Приготвяне:


1. Накиснете лещата в студена вода за 12 часа.

2. Отцедете водата и смелете лещата на едро в блендер.

3. Смелете картофа, моркова и чесъна в блендер.

4. Смесете зеленчуците с лещата, добавете сол, пипер и зелени подправки по ваш избор.

5. Оформете от получената кайма кюфтета и ги запържете на тиган до златисто.

6. После покрийте тигана с капак и задушете кюфтетата на слаб огън. Можете в този момент да добавите и малко доматено пюре.

Сервирайте кюфтетата с гарнитура по ваш избор.

Шишчета от сайтан



Сайтанът е заместител на месото, направен от пшеничен белтък. Сам по себе си прилича на месо – той е плътен, сочен и лесно се вписва във всякакви ястия. Ние ще ви покажем рецепта за направата на шишчета от сайтан.

Продукти:


* 10 кг. пшенично брашно първо качество;
* 5 л. вода;
* 5 л. бульон;
* подправки по ваш вкус.

Приготвяне:

1. Процесът е трудоемък, но това не бива да ви плаши. Излейте водата в голям съд. Изсипете вътре около 2/3 от брашното.

2. Омесете тесто с лъжица. Изсипете останалото брашно на маса или плот и изсипете върху него полученото тесто.

3. Омесете стегнато тесто, докато не поеме цялото брашно.

4. Накиснете полученото тесто във вода за 30 минути.

5. За по-удобно разделете тестото на две части. Всяка една я размачкайте във вода. Така ще отмиете нишестето от тестото и водата ще побелее. Изливайте водата от време на време и я сменяйте с нова. Продължавайте да размачквате.

6. Тестото ще стане жълтеникаво с бели зрънца. Те са все още непромитите части. Можете да спрете с промиването, когато водата започне да побелява много бавно при мачкането. От прекалено старателно промито тесто ще стане твърде жилав сайтан.

7. Премерете тестото. Трябва да тежи поне 0.4 пъти от началното тегло на брашното.

8. Кипнете бульон с подправки по ваш избор. Може да бъде зеленчуков. Откъсвайте от тестото малки парчета и ги пускайте в бульона.

9. Варете ги час и половина. Изчакайте бульонът да изстине. Отцедете парчетата сайтан и ги изстискайте от излишната течност. Залейте късчетата с марината за месо по ваш избор и ги оставете така 12 часа.

10. Нанижете парчетата сайтан на шишове и ги изпечете внимателно. Сайтанът е много нежен продукт, затова трябва да се пече по не повече от 5 минути от всяка страна (до образуване на коричка). Може да увеличите времето за изпичане, ако отдалечите скарата от жарта. Така късчетата ще се напоят с мирис на пушек.

Можете да сервирате сайтана в различни вариации, във всички случаи гостите ви ще се изненадат, когато им кажете, че това не е месо.

И за десерт – сладолед



Направете си вкусен сладолед без мляко, яйца или масло!

Продукти:

* 2 банана;
* 2 супени лъжици фъстъчено масло
* веган шоколад

Приготвяне:

1. Нарежете бананите на малки резени и ги замразете. После ги смелете с блендер.

2. Когато бананите вече са на ситни парченца, добавете фъстъченото масло и натрошения шоколад и продължете да мелите до постигането на кремообразна смес.

Да ви е сладко!