Комбинира ли се млякото с други храни?

Твърдението, че прясното млякото не трябва да се комбинира с други храни не е съвсем основателно. Вярно е, че калцият се усвоява по-пълноценно, ако мляко се пие на празен стомах, но ние не консумираме мляко единствено заради калция в него.

Прясното мляко е храна, която много успешно се съчетава с други продукти, например с овесени ядки, с мюсли, с пълнозърнест хляб, с бисквити и др. Друг е въпросът колко калорична става храната, която се приема в комбинация с мляко, особено ако то е пълномаслено. Затова ви препоръчваме да избирате нискомаслено прясно мляко, ако целите ви са насочени към по-лек и здравословен режим на хранене! Една до две чаши нискомаслено прясно мляко на закуска ще заредят организма с енергия за целия ден.


Удачни са комбинациите с кафе и чай, особено за хора, които имат стомашни проблеми.

Ако вечер решите да пиете мляко, наистина е по-добре да не се комбинира с други храни, но не защото то няма да се усвои пълноценно, а за да не претоварвате стомаха си. Не е желателно преди сън да се пие голямо количество мляко, защото то има леко диуретичен ефект и е много вероятно да се наложи да притичвате сънени до тоалетната. Так че се задоволете с една, максимум чаша и половина мляко.

Киселото мляко може успешно да се комбинира и с плодове, със зеленчуци

Извара или йогурт?

Зависи от целта ви! В една чаша йогурт има 7 г белтъчини и 25% от дневната норма калций, която е нужна за организма.

В същото количество извара има същите количества белтъчини и калций.

Но еднаквите количества йогурт и извара ви дават различни калории: йогурта – 150 калории, а изварата – 220-270 калории.

Ясно е, че ако сте на диета за отслабване е редно да предпочетете йогурта и то ако е натурален. Ако много ви се иска да е плодов, по-добре ще бъде да си го направите сами.

Изберете си натурален йогурт с понижено съдържание на мазнини и добавете в миксера парченца от желания плод. Една щипка ванилия или канела ще ви помогнат да излъжете желанието си за сладко, а на практика ще имате диетичен продукт.

Ако целта ви е да получите повече калории, изберете изварата.

От грах се напълнява?

Да, грахът притежава висока хранителна стойност. Той съдържа: калий, калции, фосфор, желязо, йод, магнезий, цинк, селен, много витамини от В-групата, витамин А, РР, С, Е.

Растителният белтък в граха се състои от много важни за организма аминокиселини – цистеин, лизин, триптофан, метионин и др. Като източник на белтъчини грахът може да замени месото, при това те се усвояват много по-лесно. А по своята калоричност съперничи с говеждото месо.

И сега по повод качването на килограми при консумация на грах:

Действително, който е на диета за отслабване, трябва да внимава с коснумацията на грах. Той е значително калоричен – в 100 грама грах се съдържат 303-323 калории, тоест почти 2 пъти повече от картофите. Но това се отнася само за сухия грах!

Който е на диета трябва да включва в менюто си само свеж, замразен или консервиран грах.

И тогава нещата се променят! В 100 грама зелен грах се съдържат около 72 калории, а в консервирания – само около 47 калории.

Четете още: Безсолна диета – да или не?