Автор
Woman.bg

Порто Куфо – „Глухото пристанище“ на Гърция

Порто Куфо е малко рибарско селище близо до курортния град Торони. То се намира на втория ръкав на Халкидики – Ситония, и е очарователно място за почивка и отмора.

Името на селцето буквално означава „глухото пристанище“, тъй като пристанището му е толкова добре закътано, че не се чува звукът на морето.

Поради тази причина през вековете то е привличало всякакви хора, от турски пирати, търсещи скривалище, през германците по време на Втората световна война, търсещи добро място за подводниците си, до днешните туристи, копнеещи за тишина, спокойствие и неповторима природа.

Четете още: Най-разкошните молове на света

Порто Куфо се разполага в живописно заливче с кристално чиста вода и множество мънички островчета и полуостровчета, които го обграждат толкова добре от всякъде, че водата действително не помръдва.

Ако човек се надвеси над тази кристално чиста гладка повърхност може спокойно да види обитателите на морското дъно на дълбочина два метра и повече и да направи снимки на тази уникална гледка.



Към пристанището води живописна алея, намираща се между плажа и частните домове на местните, в чиито градини може да видите маслинови дръвчета, цитруси и цветя. Когато огладнеете след дългата разходка, може да седнете в някоя местна таверна и да се порадвате на местни видове риби и морски дарове и да пийнете узо, маламантина или някое друго характерно за Гърция питие. Ще ви бъде предложена пита хляб и десерт от заведението и всичко ще ви бъде сервирано с усмивка.

Наоколо няма много хотели, така че ако желаете да се настаните в Порто Куфо, трябва от рано да си запазите стая. Хубавото на това мъничко селище е, че е много спокойно и същевременно достатъчно близо до по-големи курортни селища, където можете да намерите и всякакви забавления и таверни, ако ви омръзне да стоите на тишина и спокойствие. Наблизо се намира селцето Каламици, където плажът е по-голям в сравнение с Порто Куфо и също така е изключително чист.

Желаещите да се насладят и на малко културен туризъм могат да посетят град Торони, чиято история ще ви върне назад в Древна Гърция, когато градът е бил съюзник на персите срещу Гърция. На около 30км. от Порто Куфо можете да намерите кипящ нощен живот и тълпи от туристи, ако почувствате нужда да сте част от цивилизацията. Става дума за град Сарти, той разполага с огромен плаж и множество заведения, магазини и тесни улички, които да потопят туриста в местната атмосфера.

Четете още: Острови, недокоснати от цивилизацията

Източник: cveten-dom.com