Порт-букет (porte-bouquet от porter /фр./-носещ, bouquet holder или posy holder /posy-китка/, а в Америка го наричали tussie-mussie), е малък дамски аксесоар с форма на конусовидна вазичка за поставяне на букет от живи цветя. Украшението се носело закрепено с помощта на надежден щифт към корсета или пояса на шатлен /chatelain/ - верижка за закачване на различни принадлежности като часовници, парфюмни флакончета, ключове, очила, бални бележничета, ароматни соли, ветрила и т.н.

Аксесоарът Port-bouquet се носел и като брошка или медальон. Можел елегатно да се държи в ръка, да виси небрежно на китката или да се поставя чрез специална халка на пръста по време на танци.



Отляво: дама със сребърен шатлен включващ ароматни соли, портмоне, напръстник. В дясно: шатлен на Тифани от 1870г. с прикрепен флакон за ароматни соли и бално бележниче.

Това украшение излиза официално на мода във Франция по времето на Луи XIV, а след това придобива популярност и в много други страни. През XVIII век най-популярни били изработките на Pinchbeck jewellery (Christopher Pinchbeck; лондонски часовникар и бижутер).

Christopher Pinchbeck

През XVII-XVIII век дамските дрехи и косата често били украсявани с цветя, поставени в подобни аксесоари-вазички с положен в тях влажен мъх, така че цветята да запазят своя аромат и свежест.

Такива миниатюрни букети носели още по времето на Средновековието, за да предотвратят заболявания, срещу зли духове или да се прикрие неприятната миризма на градските улици. Хората вярвали, че свежите цветя са не просто украса, но и ароматна здравословна защита. Били убедени, че приятните миризми не само лекуват тялото, но също така служат и за предпазване от инфекциозни заболявания по време на епидемиите от чума и холера в Англия и Европа, които били чести и опустошителни. На това убеждение се основава и носенето на „чумната маска”, придружена с благовония и Pomander (от френски Pomme d'Ambre - ябълка от кехлибар), ажурно изработен аксесоар от благороден метал с много отвори, където поставяли различни аромати – амбър, мускус, сушени подправки, канела, карамфил, ароматни билки и т.н. Всички тези приспособления носели по себе си и ги държали в стаи и карети. Използването им може да се счита и за ранна форма на ароматерапията.

Кралица Еlizabeth I държаща Pomander / Pomme d'Ambre

Чумни маски

Port-bouquet бил изработван от материали като злато, сребро, позлатен месинг, кехлибар, кристал, порцелан, рог или слонова кост. Украсявали ги със скъпоценни и полускъпоценни камъни, перли, миниатюри.

Често в аксесоара вграждали и огледалца за дискретни наблюдения, което било особено важна част от строгия етикет. С подобно вградено огледалце във ветрилото или портбукета можели да проверят състоянието на прическата и външния вид, но можели и да наблюдават незабележимо хората и събитията в очертанията на балната зала, както и да изпращат дискретни сигнали за флирт. Публичният флирт се считал за крайно неприличен, затова били изобретени подобни фини трикове.

Най-сложно изработените Port-bouquet в дизайна си имат и статив, който позволява да се преобразяват при нужда в малка ваза за масата или дамското писалище.

По-късно през XIX и съвсем в началото на XX век Port-bouquet се превърща в задължителен моден аксесоар за младите дами. В него поставяли поднесените от кавалера цветя, с което демонстрирали, че са ухажвани. Знаем, че в исторически план езикът на цветята е служил като вид криптирано съобщение, тайно писмо. Например, букет от невени означавал кокетство, от маргарити - търпение, бялата роза говорила за невинност, а лалето за гордост, теменужките намеквали за скромност и приятелство, метличината за вярност и искреност, жасмин за непорочност и т.н.

През XIX век Port-bouquet достига своя пик на популярност. Поднасял се като официален подарък, както и за спомен от важни събития или срещи. Носенето на подобни малки букети изчезва постепенно през 1900 година.

В днешни времена този аксесоар се използва като атрибут за традиционния сватбен букет на булката и букетче/цвете на ревера на младоженеца.



Автор на статията: Оливера Арнаудова-Попова
Art studio-Decoupage forever / www.decoupage.ucoz.com
Facebook page: Decoupage forever
Facebook Group: Decoupage forever
*Статията е компилация от различни преводни материали