Автор
Woman.bg

Понякога всичко, от което човек се нуждае, е нова гледна точка...

„Когато се научиш да разпознаваш различните "произношения" на обичта, ще ти стане по – лесно да общуваш с децата си, с приятелите си, дори с колегите си. Да, без значение от възрастта или типа връзка, която имаш с даден човек, трябва да помниш, че всеки жив човек – изразява обичта си по конкретен начин. Как мислиш, ако можехме да разбираме тези начини по – добре, светът нямаше ли да бъде едно по – щастливо място?”


Бедност. Пропадащи бракове. Старост. Изгубени надежди. Банкрут. Несигурно бъдеще. Жителите на Ориндж Бийч, Алабама, се сблъскват с всички тези проблеми, захвърлени в самота и безсилие да променят живота си.

Но за един стар скитник, благословен с дарбата да вижда онова, което другите пропускат, няма безизходна ситуация. Тайнственият Джоунс обикаля из крайбрежния град и дава помощ на всеки отчаян, посявайки в душите мъдрост и безсмъртна надежда.


Интервю със Севда Шенкова - клиничен психолог и психотерапевт, член на Българската асоциация по когнитивно-поведенческа психотерапия.

1. Го-жо Шенкова, разбрахме че препоръчвате романа "Проницателят" с терапевтична цел. Защо?

Намирам много общи неща между книгата и моята работа. Мога да ви дам конкретни примери за случки в "Проницателят", които съм виждала и в работата си като психотерапевт. Например семейството, в което мъжът и жената се обичат, но не говорят на “един и същи език”. Това е много често срещан проблем при семейната терапия.
Друг пример от книгата, който често съм срещала в практиката си, е, че хората се страхуват от смъртта, но живеят като безсмъртни. Не използват времето си, за да влияят на нещата и да се радват на живота.
В книгата прочетох едно изречение – “Какво ще стане ако…?” Това е въпрос, който един психотерапевт постоянно чува, защото в България хората са изключително тревожни. “Ако ме уволнят?... Ако съпругата ми ме напусне?... Ако децата се разболеят?” и т.н. са въпроси, които моите клиенти (казвам клиенти, а не пациенти, защото тези хора не са болни, просто душата им страда по някакъв начин) постоянно си задават. Те са свързани със страха от бъдещето и за съжаление водят до тежки страдания.

2. С излизането си "Проницателят" става бестселър в САЩ, а сега и в България. Има ли връзка между икономическата криза и психическия дискомфорт?

За мен кризата е духовна, за съжаление. Тази икономическа криза бе предшествана и до нея се стигна вследствие от духовната криза, която аз наблюдавам още от 2003-2004 г. Разбира се, има известна връзка, но по-скоро икономическата криза служи като оправдание за нашия психически дискомфорт. Аз имам клиенти, които имат много пари и въпреки това не се чувстват добре поради страха, че могат да ги загубят. Или други, които могат да имат всички и именно заради това са в депресия – защото нищо не им е интересно.

3. Как един психотерапевт влияе на клиентите си?

Хората вярват на мислите си. В някакъв момент става така, че сме генерирали много негативни мисли и им вярваме, без да се питаме дали са основателни, без да си отговаряме на въпроса: “Какви доказателства имам, че мислите ми са верни?” Например мой клиент заявява: “Аз не ставам за нищо.” Винаги казвам: “Дай да видим дали това наистина е така. Това, че не ставаш за определена дейност, не означава, че не ставаш за нищо.”

4. Ако Проницателят "у всеки човек вижда неща, които другите не забелязват”, не е ли всъщност това основната работа на психотерапевта?

Психотерапевтът прилага терапия и е обективен наблюдател. Когато не сме в центъра на нещата, ние ги виждаме безпристрастно. В тази връзка всеки може да прилага терапия, но това не може да е близък приятел, който ни познава добре, защото той е пристрастен. Проницателят в романа не е приятел на останалите герои от книгата. Той се появява, помага и изчезва. Между терапевта и клиента също се поддържа дистанция.

5. Ако трябва да дадете само един съвет на хора, страдащи от депресия, какъв би бил той?

Смятам, че депресията все пак е защитен механизъм, защото за разлика от по-тежките разстройства тя много рядко завършва фатално. За съжаление хората се обръщат към терапевт, когато нещата са доста напреднали. Но ако се обръщат към специалист своевременно, по-рядко ще виждаме тъжни, сломени и уплашени жени и мъже…

6. Как обяснявате интереса на читателите към такъв род художествена литература?

Ами, в един момент хората започват да си задават въпроса защо се случва това или онова, не могат да си отговорят адекватно и когато не се чувстват добре, предпочитат да се терапевтират сами.... И това е по-полезно да се прави с книга, отколкото да се натоварват приятелите или семейството, които, както вече казах, са пристрастни и трудно могат да погледна от правилния ъгъл на проблема. Четейки за хора с подобни на нашите преживявания, ние се чувстваме по-добре. Това е.



Прочел тази вълнуваща книга, имаш чувството, че и ти си срещал или всеки момент ще срещнеш този правещ добро странен старец. Знаеш вече, че и ти можеш да разчиташ на него в твоите критични минути. А това означава, че творбата благородно е обсебила съзнанието ти, че прочитът не е бил еднократно преживяване. Светът на “Проницателят” трайно ни е променил. Старият Джоунс се е намесил и в нашата съдба, за добро!

- Проф. Михаил Неделчев -

Мъдра и прекрасна книга, която е в състояние да промени живота на всеки от нас

- Владимир Зарев -

“Проницателят” е изключително завладяваща книга. Най-малкото, което може да се каже, е, че след прочита й човек остава безмълвен. Това е най-хубавата книга, която съм чела през живота си.

- Нанси Лопес, световна шампионка по голф -

Анди Андрюс лекува умовете и душите с безусловен и завладяващ оптимизъм.

- Ню Йорк Таймс -


За автора:

Анди Андрюс е роден на 22 май 1959 г. в град Бирмингам, щата Алабама. Започва кариерата си като комедиен артист. Избран е за “комик на годината” с гласовете на повече от хиляда негови колеги за две последователни години. По-късно се отдава на писане.

Славата идва с една от първите му книги – The Travelers Gift (на български ще излезе под заглавие “Съкровищата на пътешественика”) става бестселър на Ню Йорк Таймс и е преведена на повече от двайсет езика. Интересен факт е, че е била отхвърлена от 51 издателства преди да бъде издадена. Анди си спомня със смях, че си мислел, “ако след 51 отказа се отчаям никога няма да успея”. Следващите му книги стават изключително популярни в цяла Америка и се превръщат в бестселъри по целия свят. Пресата го определя като “една от най-влиятелните личности на 21 век в Щатите”.
Притежава изключителен ораторски талант и способност да мотивира хората. Говорил пред огромни аудитории по молба на четирима различни американски президенти и пред ръководния състав на най-големите американски корпорации.
Води обикновен живот в Ориндж Бийч, Алабама със съпругата си, Поли, и двамата им синове. Разтоварва се като лови риба.

Книга: "Проницателят"
Автор: Анди Андрюс
Издателство: Skyprint