Олиото от авокадо се прави чрез пресоване на месото на авокадото и е чудесено олио както за кулинарни, така и за козметични цели. То е с висока точка на горене е полезно за пържене и печене на висока температура, а жените от друга страна откриват колко полезно може да бъде за косата, кожата и ноктите. По-долу са петте най-важни причини защо това олио е толкова добро за вас.

Понижава холестерола


Олиото от авокадо е невероятно добро за сърцето, тъй като е богат източник на мононенаситена олеинова киселина (OA), която блокира усвояването на триглицериди и холестерол в кръвта. Олеиновата киселина понижава нивата на холестерола и триглицеридите, а това от своя страна може да намали шансовете за натрупване на плака в артериите, фактор, причиняващ сърдечни удари и инсулти. В допълнение олеиновата киселниа спомага за повишаване на HDL или „добри“ нива на холестерола в кръвта.

Поддържа цялостта на кръвоносните съдове

Това олио има високи нива на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини и това, в комбинация с неговите високи количества витамин E, помага за премахване на свободните радикали и мастни депозити от кръвоносните съдове и намалява оксидативните щети, които идват със стареенето. Тази комбинация от хранителни вещества е също така добра за укрепване стените на кръвоносните съдове, докато в същото време ги прави по-гъвкави и по този начин могат да толерират промени в кръвното налягане. Като цяло, това може значително да намали риска от развитие на заболявания, като заболяване на коронарната артерия (CAD) или артериална тромбоза.

Намалява риска от рак

Олиото от авокадо е с високо съдържание на алфа-линоленова киселина (ALA), която е специална омега-3 мастна киселина, известна с това, че намалява растежа на тумори и е установено, че е особено полезна при лечение на рак на дебелото черво и гърдата. Витамин Е, също съдържащ се в маслото, е ефективен за лечение и превенция на рак на белите дробове и рак на простатата.

Четете още: Орехите забавят растежа на туморните клетки

Помага за бързо зарастване

Тъй като е с високо съдържание на витамини A, D и E, олиото от авокадо е отлично за насърчаване на регенерация и подновяване на клетките на кожата и по този начин е чудесно за насърчаване на зарастването на рани и други кожни болести. Има антимикробни и противовъзпалителни свойства, които намалят вероятността от инфекция и подуване около засегнатата област, които могат да попречат на процеса на оздравяване.

Овлажнява кожата и косата

Компонентът, който прави олиото от авокадо отличен овлажнител за кожа и коса е лецитинът, действащ успокояващо и като лубрикант, който може да се увие около космените фоликули на кожата, косата и да заключи влагата вътре. Той също така съдържа стеролин, който е друг ефективен овлажнител.

Независимо дали се приема вътрешно или да се използва като локално лечение, олиото от авокадо е отлично за различни заболявания и може да насърчи всичко, от здравето на сърцето до силна и подхранена кожа и коса. Поради тези причини, то със сигурност има място в кухнята на всеки, водещ наистина здравословен начин на живот.

Четете още: Какво да правим при сухо око?