Всеки един от нас приема наркотични вещества под някаква форма – съзнателно или не. Това може да ви се струва шокиращо, но е самата истина.

Кофеинът е мек стимулатор, който може да подобри мозъчната активност и да повиши възбудимостта. Известен е най-вече със способността си временно да подтиска сънливостта и да възвръща остротата на будното внимание. И нека ви кажем, че това е най-широко използваният психосоматичен стимулатор в света.

Четете още: Кафето вече не се пие, а се пуши

Много здравни специалисти са повдигали и повдигат въпроса дали кофеинът е вреден или полезен. Какви са рисковете и какви са ползите за тези, които консумират храни/напитки, съдържащи кофеин?

Полезните ефекти при напрежение и стрес, тествани преди всичко от спортисти по време на важни състезания, са:

- увеличава способностите на хора в стресови ситуации да се справят с негативните дразнения;
- подобрява времето за реакция в ситуации на продължителна липса на сън;
- подобрява способностите за заучаване в стресова среда;
- подобрява запаметяването на информация в стресова среда.

Други положителни ефекти:

Кофеинът може да има много положителен ефект върху кръвоносните съдове на мозъка, които при подуване, може да предизвикат болезнено пулсиране. Тъй като кофеинът работи за свиването на тези кръвоносни съдове, той може да намали или дори да премахне изцяло тази болка, причинена от главоболията.

Изследванията са доказали, че има положителен ефект върху дихателната система. Според тях кофеинът намаля симптомите на астмата, защото той е братовчед на химическото вещество теофилин, което разширява дихателните пътища, водещи до белите дробове.

Все още има спорове около реалния ефект от приема на кофеин и ползите за ученето. Някои учени смятат, че ефектът е по-скоро негативен за заучаването във времето (постоянната памет).

Кои са рисковете от кофеин:

Наблюдава се спадане на отчетената производителност на труда, след което настъпва загуба на мотивация, завишена склонност към конфликти.

При групи, изложени на същия ефект (например работна офис среда), свръхконсумацията на кофеин, например между 3 и 5 чаши кафе дневно рязко намалява индивидуалната и груповата производителност на труда и увеличава социалното напрежение в екипа.

Обикновено приемът на 300 до 400 мг кофеин в рамките на 8 часа може да доведе до предозиране и свръхстимулиране на централната нервна система, наречено кофеиново отравяне.

Жените са изложени на риск, тъй като основната опасност от консумацията на кофеин е свързана с развитието на неродените деца. „Жените, които консумират 250 мг кофеин дневно (2-3 чаши кафе) зачеват малко по-бавно”, а също така и: „Консумацията на 5 или повече чаши кафе дневно по време на бременност удвоява риска от спонтанен аборт.” (сп. Marie Claire)

Четете още: Колко кафе побира най-голямата чаша за кафе?