Една чудесна статия на Владимир Недков (треньор, нутриционист и публицист) за bb-team.org

Козунак или яйца? Яйца или козунак? А защо не - агнешко и яйца? Кое противоречи на избраната от вас диета и как да съчетаете полезното с приятното? Тази статия има превантивна цел, за да не се случи в деня на празника да се объркате с непосилно вкусни дилеми!



За Великден и кръшкането в диетата

Всяка година празнуваме Великден. За експертите по здравословно и спортно хранене това е денят на голямото преяждане с много и все по-вкусен козунак, мазно агнешко и безброй яйца...

Толкова ли е страшно да похапнем един ден?

И да, и не - зависи в какъв хранителен режим сте в момента.

Сваляте килограми?

Ако сте на равномерно балансирана диета - не повече от 100 гр козунак за обяд и до 150 гр за целия ден. След 16:00 ч. най-добре хапвайте агнешко на фурна без много мазнина, зелена и яйчена салатки без мазнина. До 3 жълтъка за деня и до 2 в порция. Не повече от 200 гр агнешко в порция. Избор на агнешко месо - бут или котлет.

Ако сте на нисковъглехидратна диета - ако сте несъобразителни и изпуснете да нагласите зареждащия ви с въглехидрати ден да се падне на Великден - ще пропуснете козунака! Да приемем обаче, че празничната неделя съвпада със зареждащия ден. Тогава можете да си позволите до 150 гр козунак и 150 гр варен ориз за деня. Порциите въглехидрати са лимитирани до 1/2 от дневната дажба. Яйцата са 3 за деня. Агнешкото - до 200 гр котлет или бут в порция, приготвено със зеленчуци и гъби на фурна.

Ако сте на Кето диета (Аткинс) - уви, няма козунак за вас. Само 100 гр ориз за деня, разпределен в 3 порции с по-мазно агнешко - ребра, гърди или по-постно - котлет, бут. Ограничете се до 4 жълтъка за деня.

Ако сте на високопротеинова диета - и за вас няма козунак. 200 гр ориз за деня е всичко, което ще получите, с лимит до 1/2 от дневното количество ориз в порция. Агнешки котлет - 220 гр в 2-3 порции за деня и едва 3 жълтъка.

Какво ще стане, ако не спазя и надвиша препоръките?

Ако сте на нисковъглехидратна диета - трябва да сте внимателни, лесно може да прецакате последните 10 дни дебнене на въглехидрати. Не че ще качите мазнини от 1 ден гуляй, просто ще излезете от кетоза.

Ако сте на равномерно балансирана диета - ще се върнете 2-3 дни назад, не е нещо фатално, ако не бързате.

Ако сте на кето диета (Аткинс) - след като излезете от така крехко поддържаната кетоза, най-много да ви дойде акълът в главата и да се насочите към по-социално ориентирана диета.

Ако сте на високопротеинова диета - най-много да се натровите с протеин, забавянето на свалянето и качването на някой друг грам мазнина може и да е положителено за иначе спартанския ви тип на хранене.