Това е полски джинджифилов сладкиш с мед, който се приготвя още от Средновековието, публикуван от прекрасните колеги от Good Food.

Необходими продукти:

140 г масло и още за намасляване
300 г течен мед
100 г светла кафява захар
375 г брашно с набухвател
3 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л. карамфил на прах
по 1/4 ч.л. индийско орехче на прах и черен пипер
3 големи яйца

За плънката и глазурата:

200 г сливов мармалад
225 мл пълномаслена сметана
140 г черен шоколад (поне 70% какао), ситно нарязан
3 с.л. течен мед
ядлив златен прашец (по желание)

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 160°С (140°С с обдухване). Намаслете и застелете с хартия за печене дъното и стените на дълбока кръгла форма за торта (20 см). Сипете меда, захарта и маслото в тенджерка и оставете да се разтопят напълно на умерена температура. Отстранете сместа от котлона и оставете да се охлади. В голяма купа объркайте добре брашното и подправките.

2. След като медената смес е изстинала, прибавете яйцата и разбийте с миксер. Налейте сместа при сухите съставки и продължете да разбивате, докато се получи гладко кексово тесто – внимавайте да не прекалите с разбиването, тъй като това може да направи вашия сладкиш сух. Излейте сместа във формата и печете 50-55 мин или докато тортата се надигне достатъчно, а забодена в средата клечка излезе суха. Оставете сладкиша да се охлади във формата за 20 мин и прехвърлете върху решетка, където да изстине напълно.

3. След като тортата вече се е охладила, вземете голям назъбен нож и я разрежете на 3 блата. Намажете двата долни блата със сливовото сладко и отново сглобете тортата. За да приготвите глазурата, сипете сметаната, меда и шоколада в тенджера и загрейте на слаб котлон, докато шоколадът се разтопи и сместа стане достатъчно течна, за да можете да я намажете върху сладкиша. Поставете тортата върху предварително застлана с хартия за печене тава и я залейте с шоколадовата смес, като се уверите, че сте я покрили от всички страни.

С помощта на голяма и широка шпатула внимателно преместете тортата върху поставка и оставете глазурата да стегне. За да декорирате, поръсете с малко ядлив златен прашец (по желание). Неглазирана тортата може да се съхрани до 5 дни. След като нанесете глазурата, можете да я консумирате в рамките на 3 дни – просто я приберете в хладилника, като преди сервиране я извадите да придобие стайна температура.