Автор
Woman.bg

Поликистозни яйчници – болестта, скрита зад много „лица”

Синдромът на поликистозните яйчници е заболяване, което се проявява с наследствена предиспозиция при 5-10% от полово зрелите жени. Началото на болестта може да се определи обикновено между 15 и 25-годишна възраст. Свързан е с хормонални разстройства и е една от причините за безплодие и стерилитет.

Симптомите са разнообразни и това често затруднява диагностицирането: нередовна менструация, акне, наднормено тегло, резки промени в настроението, нетипично, прекомерно окосмяване, изтъняване на косата или косопад, тъмни петна по кожата, нерегулярни болки в таза, умерена до тежка депресия, повишаване на мъжките полови хормони в кръвта, безплодие, инсулинова резистентност, метаболитен синдром (диабет, артериална хипертония и др.)

Има много фактори, които предразполагат към развитието на поликистозни яйчници: генетични, излагане на синтетични естрогени, инсулинова резистентност. От гледна точка на натуропатията кистите на яйчниците са сигнал, че по някакъв начин жената потиска своето творческо начало. Ангелика Волфскийл съветва дамите да не се боят да вървят по собствения си път, да бъдат искрени пред самите себе си, да действат според вътрешните си влечения.

Нужни са комплексни промени в живота си, за да може жената да се пребори с коварното заболяване и да реши репродуктивните си проблеми:

- При инсулинова резистентност е много важна промяната на начина на хранене – закуската да е най-обилното и калорично ядене през деня, а на вечеря да се приема най-малко храна. Особено важно е да се спре употребата на всякакви захарни изделия.

- Жената трябва да се пази от влага и студ, особено в дните на менструалния цикъл, когато организмът е по-уязвим. Натрупването на студ и влага в долната половина на тялото може да провокира образуването на кисти и миоми.

- Редовният спорт (2-3 пъти седмично) помага за регулирането на хормоналния баланс и на нивата на инсулина.

- Спрете приема на противозачатъчни - хормоналната терапия води до увеличаване на броя на кистите.

- Терапия с Шуслерови соли за балансиране на хормоните при поликистозни яйчници:

ШС №4 калиев хлорид - най-важното средство за жлезите, неутрализира псевдохормони и токсини;
ШС №6 калиев сулфат - активира вътреклетъчно обмяната на веществата;
ШС №7 магнезиев фосфат - подхранваща сол за вегетативната нервна система.