Автор
Woman.bg

Полезни ли са фитнес профилите в Intsagram за здравето?

Мислим си, че знаем какво правим, но си нямаме никаква представа, за това, което си причиняваме, когато разглеждаме профилите на фитнес маниаците в социалните мрежи. Втренчили поглед в екрана на мобилното ни устройство, чакайки метрото или просто времето да мине, отваряме страницата на х, казвайки си, че снимките ще ни мотивират да спортуваме повече. Да, всяка една от нас се нужда от онази малка искрица, която да разпали желанието й да упражнява физическа дейност, за да поддържа тонус, фигура и тегло... но не на всяка цена.

Преди време, Ашли Молстад, американски фитнес треньор, разкри красивата истина зад разпространените фотографии в Instagram и/или всеки друг блог, страница или социален профил на спортни натури.

Въпрос на гледна точка: блогърка разбива представата за "перфектно тяло"...

Благодарение на нея разбрахме, че всичко това е измама. Факт, който не се отнася до психическия тормоз, който някои от нас са склонни да си причиняват (не)съзнателно, гледайки снимките на тези жени с "перфектно" тяло.

Здравословно ли е да го правим? Полезни ли са тези, отворени за всички, профили за здравето ни? А това на на нашите близки!

Каквото и да си говорим, това, което си причиняваме на нас, се прехвърля и на любимите хора. Непосредствено личната ни кондиция оказва влияние върху отношенията ни с хората и не само. #fitspiration, #fitspo... множество хаштагове, зад които ни грози опасност.

Наскоро бе осъществено проучване в САЩ, където две групи от жени бяха подложени на тест. Учените разделили групата на две части. На едната са били показани 16 снимки на жени, облечени в спортно облекло, а на останалите били представени 18 кадри на същите жени, но в реалния живот. Реакциите са били интересни. Оказва се, че тези, които са гледали визиите в спортна атмосфера са изпитали желание да тренират, докато другите усетили дискомфорт, породен от чувството за малоценност. Изводът? Дори да не са топмодели, жените с "перфектна" фигура в ежедневието смущават другите, които не са така fit, колкото тя. Следователно ефектът е обратен - демотивация, неудовлетвореност, депресия.

Каква е причината да бъдем така жестоки към себе си, имайки предвид, че вътре в нас, знаем, че сме уникални, красиви и женствени? Какво е вашето мнение?