Кое е това вкусно и изкусително лакомство, на което много хора просто не могат да устоят? Сигурни сме, че бързо се сетихте. Шоколадът е невероятно вкусен, но за съжаление пълен с калории и определено няма как да ви помогне да отслабнете. Но възможно ли е шоколадът да е полезен... по някакъв начин?

Въпреки че „здравословен шоколад” звучи прекалено хубаво, за да е истина, най-новите научни изследвания показват, че един определен вид – тъмният шоколад – може би има определени ползи за здравето.

Черният шоколад има по-висока концентрация на една от основните съставки в това лакомство – какаото.

Четете още: Сурови, шоколадово-бадемови блокчета

Учени смятат, че какаото в черния шоколад може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Защо? Какаовите зърна съдържат вещества, наречени флавоноиди. Флавоноидите имат антиоксидантни ефекти, които могат да намалят увреждането на клетките, което води до сърдечно-съдови заболявания.

Флаваноидите също могат да подобрят кръвния поток и да регулират кръвното налягане. Някои учени дори смятат, че консумацията на черен шоколад намалява риска от диабет, инсулт и инфаркт.

И преди да сте хукнали към магазина, за да се запасите с здравословния шоколад, трябва да се наясно с някои неща. Много от проучванията, които разкриват ползите му за здравето, са прекалено скорошни и все още не са потвърдени от други изследвания.

По-важното е, че за всяка „здравословна” храна, учените бързат да отбележат, че умереността е от ключово значение. Едно блокче тъмен шоколад е достатъчно, за да се възползвате от ползите на флаваноидите.

Четете още: Шоколадови палачинки

Яденето на прекалено голямо количество шоколад твърде често води до увеличаване на теглото и много други здравословни проблеми, които бързо и лесно могат да заличат всички ползи. Мазнините, захарта и калориите в кафявото лакомство, приемани в големи количества, могат да доведат до високо кръвно налягане, сърдечно съдови заболявания и диабет – все неща, на които флавоноидите не могат да противодействат.

Лекарите съветват да се консумират не повече от три блокчета черен шоколад на ден, с минимум 65% съдържание на какао.