Автор
Антония Михайлова

Покъртителната история на едно момиче, отвлечено веднага след раждането си

Преди броени дни световните медии гръмнаха със сензационната новина за момичето, изчезнало след раждането си преди 18 години. Камая Мобли била отвлечена от родилното 8 часа след появата си на бял свят. Жената, извършила престъплението и отгледала Камая като своя дъщеря, е в ареста в очакване на екстрадиция във Флорида, за да отговаря по обвинения за отвличане.

Отвличането

Инцидентът се случил през лятото на 1998 г. в Университетския медицински център в град Джаксънвил. Само 8 часа след раждането си Камая била отведена от болницата от жена, представила себе си за здравен служител. Същата казала на майката на Камaя – Шанара, че бебето имало треска и трябвало да бъде прегледано, след което грабнала детето и изчезнала.

Тогава похищението предизвикало толкова голям шум, че месеци наред навсякъде се говорело за изчезналото бебе, а полицията дълго време претърсвала автомобилите, частните домове и дори офисните сгради в района. Новороденото така и не било открито.


Камая и биологичната й майка Шанара Мобли преди 18 години, Снимка: ActionNewsJax.com

18 години по-късно полицията получила сигнал, след който 51-годишната Глория Уилямс била задържана в дома си. За да бъдат сигурни, че именно тя е похитителката на момиченцето, полицаите прибегнали до услугите на лабораторията. Анализът от ДНК пробата, взета от дъщерята на Глория, дала потвърждение на полицаите, че това е Камая Мобли – изчезналото преди 18 години бебе от клиниката в Джакънсвил. Това било потвърдено от Майк Уилямс, шериф на Джаксънвил.

От момента на отвличането си до сега Камая Мобли е прекарала живота си под името Алексис Манинго. Тя не е имала ни най-малка представа, че е била отгледана не от биологичните си родители – Шанара Мобли и Крейг Айкън (който бил едва на 18, когато детето се родило), а от собствената си похитителка.

Камая Мобли (Алексис Манинго) и Глория Уилямс, Снимка: Facebook

Коя е Глория Уилямс

Когато й се е наложило да се раздели с Глория – жената, която Камая смятала през всичките тези години за своя майка, момичето избухнало в сълзи. "Обичам те, мамо. Ще се моля за теб", казала тя на майка си, след като научила шокиращата вест за собственото си отвличане. Освен Камая (Алексис) Глория има още две биологични деца.

Няколко часа, след като властите отвели Глория в ареста, Камая написала във фейсбук профила си следните покъртителни думи: "Майка ми ме отгледа с цялата си обич, на която е способна. Майка ми не е престъпник."


Похитителката на Камая, Глория Уилямс, Снимка: Jacksonville.com

Седмица преди да извърши похищението над малката Камая в медицинския център в Джаксънвил преди 18 години, Глория Уилямс претърпява спонтанен аборт. Това е и причината тя да изпадне в дълбок шок, вследствие на който да извърши действие, равносилно на престъпление, споделят близки на похитителката.

След като бъде изправена пред съда, тя може да бъде осъдена на доживотен затвор, разкриват представители на властите в Южна Каролина. Новината идва като шок за съседите на Глория и децата й, според които те изглеждали като всяко едно нормално и почтено семейство.

Глория Уилямс е работела като социален работник и хуманитарен доброволец. Според съдебните архиви обаче Уилямс има богато криминално досие, разкриващо че не веднъж била осъждана за фалшифициране на чекове и документации, включително и за други дребни престъпления от подобен характер.

Камая днес

Дни, след като научава шокиращата тайна, Камая най-накрая се среща с истинските си родители и позира щастливо за първата си семейна фотография с тях.


Камая Мобли с биологичните си родители - Шанара Мобли и Крейг Айкън, Снимка: New York Daily News

След като прекарва близо час с дъщеря си, 41-годишната Шанара отбелязва: "Страхувах се, че никога няма да видя дъщеря си. Денят, който ме срещна с нея, е най-хубавият ден от живота ми. Най-красивият и прекрасен ден. Ние сме толкова щастливи. Сигурна съм, че и целият свят празнува заедно с нас."

Камая и биологичната й майка - Шанара, Снимка: New York Daily News

На въпроса на журналистите дали ще търсят възмездие за причинените болка и страдание, Крейг Айкън отговаря, че не това е на преден план към момента. “Няма да позволя на никакви негативни мисли и емоции да попречат на радостта от щастливата ни среща”, споделя той пред "Dailymail".

Със сигурност най-труден и тежък е моментът за самата Камая, на която ще е нужно време, за да осмисли случилото се. Както става ясно, тя винаги е изпитвала обич и привързаност към жената, която я е отгледала, и е напълно обяснимо, че точно поради това тя ще й прости. Безспорно е обаче едно – Камая е усмихната и обнадеждена, а родителите й – изпълнени с вяра за едно по-красиво и щастливо бъдеще.

Дали на Глория ще й бъде простено, или ще влезе в затвора до последните дни на живота си, тепърва предстои да разберем.