Чувството за опънатост и стегнатост, люспенето, напукването и даже зачервяването... За да отстраните проблема и да премахнете симптомите, първоначално е необходимо да установите причината.

Както е известно, за омазняването на кожата се грижат мастните жлези. При суха кожа функционирането на тези жлези е забавено - те произвеждат много малко количество кожни мазнини. Съществува и теорията, че омазняването на повърхностните слоеве на кожата се извлича от умиращите клетки на епидермиса. Тези мазнини се наричат епидермални. И е доказано, че когато имате суха кожа на тялото, тя има точно недостиг на тези липиди.

Кожата се изсушава също така и при нарушение на обменните процеси, тъй като функционирането на мастните и потните жлези се регулира именно хормонално.

Недостигът на витамини също може да доведе до изсушаване на кожата. Не е маловажно да се отбележи, че суха кожа на тялото може да имате и по рождение, което е предопределено генетично.

Когато започнете третиране на даден козметичен проблем, първоначално е най-подходящо да се анализира какво не правите правилно, как се храните и какъв начин на живот водите.

Необходима е корекция в менюто, като промяната трябва да добави богати на витамини продукти

Естествено, защитата на кожата от вредните влияния на околната среда е следващата стъпка в грижата за нея. Злоупотребата със загара, дори изкуствения, веднага води до кожни проблеми. Ако не можете да се откажете от солариума, след всяка процедура е необходимо да направите интензивно овлажняване и подхранване на кожата. Ако пренебрегвате тези правила, проблемът с изсушаването на кожата е в кърпа вързан. Не забравяйте, че сухата кожа се състарява много по-бързо.

Хлорираната вода в басейните изключително много изсушава кожата, затова след плуване е необходимо да я отмиете с душ и да намажете кожата с крем

Честото вземане на душ също не е полезно за кожата, особено ако в него е включен и сапун, бил той и течен. Това не само отмива защитния слой, но и кожните мазнини. Затова е най-добре да използвате средства с pH, което е максимално близко до това на кожата.

И още един съвет за притежателките на суха кожа – не злоупотребявайте с топлинните процедури, такива като парна баня и сауна, защото при тях се изпарява голямо количество влага и кожата се обезводнява още повече.

Съветваме ви да си създадете един нов полезен навик преди взимане на душ. Сухото четкане или известно най-вече като „Dry Skin Brushing“ е сред най-полезните неща, които можете да направите за кожата, целулита и здравето си.

Четкането се извършва в посока от периферията на тялото към центъра. С ритмични движения започнете от глезените и четкайте прасците в посока към коляното. След това преминете на предната и задната част на бедрата (където обикновено трябва да се концентрирате най-много) и отвеждайте четката към сгъвките при таза. Разгледайте следващата схема, която много добре илюстрира посоките и местата, през които трябва да мине четката. Важно е да следвате посоката на четкане – отгоре надолу в посока сърцето.

Обърнете внимание на състава на вашия крем, тъй като сухата кожа е необходимо да се подхранва с наситени мастни киселини, такива като арахидонова, линолова и гама-линоленова киселина, а също и с холестерол и неговите производни.

Лосионът за тяло се нанася след къпане върху изсушена или влажна кожа (в зависимост от конкретната марка). Ако имате повече време, масажирайте леко, докато го нанасяте. Не забравяйте тила, китките и стъпалата. Масажирайте бавно и по-дълго там, където кожата загрубява лесно – лактите, коленете, раменете.

Някои лосиони за тяло имат специфично действие. Например стягащите се прилагат върху зони с проблемна кожа (обикновено на корема и бедрата). През лятото е препоръчително тялото да се маже редовно с хидратиращи и подхранващи лосиони за тяло. Внимавайте с лосионите за тяло с прибавени автобронзанти, тъй като може да оставят петна по светлите дрехи.

Кой е любимият ви лосион за тяло?