Автор
Woman.bg

Погледнете пръстите си и ще разберете какъв човек сте

Науката, която се занимава с т. нар. "папиларни изображения" върху дланите и пръстите на ръката, се нарича дерматоглифика. Специално внимание този дял от науката отделя на релефния рисунък, съсредоточен върху кожата на пръстите, и по-точно на техните върхове. Всички знаем, че той е единствен, уникален и неповторим за всеки един човек на планетата. Именно това е и причината той да се използва като идентифициращ код.

Съществуват обаче три основни вида кожни рисунъци: примка, дъга и спирала. Според експертите те оказват определяща роля върху характера на човек. Да надзърнем във всеки един от тях и да видим какво разкрива той за нашите привички и качества:

Примка

Дерматоглификата твърди, че този тип рисунък е най-силно разпространен сред европейците. Според психолозите хората, които го притежават, са сангвиници. Те са широко скроени, уравновесени, дисциплинирани, отговорни и лъчезарни хора. Отличават се с живата си мимика и артистични жестове. Те са открити и често пъти по лицето им може да отгатнете емоцията и настроението им. Позитивни и усмихнати, жизнени и енергични, те са готови във всеки един момент да помогнат на някого или да се включат в дадена дейност. Сговорчиви и социални, те лесно установяват контакти с нови хора и бързо свикват с промените. Ако вие имате примки на всички свои пръсти, това означава, че сте надарени с богато въображение, имате находчиво мислене, както и че сте непоправими романтици и мечтатели.

Дъга

Хората с дъговиден тип рисунък са темпераментни, енергични, целеустремени и уверени, но често пъти и неуравновесени. Отличават се с големия си инат. Изпитват трудности при адаптацията си към новия начин на живот. Според психолозите хората с дъги върху пръстите си са холерици. За сметка на високата си активност, имат ниска степен на сензитивност. Това често пъти ги прави нетърпеливи, избухливи и нервни. Притежават много артистични качества и изпитват влечение към изкуството. Жестовете им са отявлени и резки. Въпреки че са непостоянни, този тип хора са лоялни, честни, изпълнителни и отговорни.

Спирала

Според експертите притежателите на спираловидни черти върху кожата на пръстите си се раждат с талантите си. Те са мислители и добри анализатори на действителността около тях. Лоша черта в характера им е непостоянството. Подхващайки една работа, те бързо се отказват от нея, за да се захванат с втора, после с трета и т.н. Непредсказуеми са и са склонни да крият истинските си чувства и мисли. Обичат усамотението. Склонни са прекалено много да се вглъбяват в себе си и да обвиняват другите за всичко нередно край себе си. Не се усмихват често и твърде много недоволстват. Винаги намират кусури в другите, но никога в себе си. Техният тип темперамент е флегматик. Не са сензитивни. Притежават ниска степен на емоционалност. Не са особено щедри и откъм мимика и жестове. За сметка на това са трудолюбиви и търпеливи. Имат сдържан характер, говорят и се движат бавно и спокойно. Трудно комуникират с нови хора, в резултат на което често влизат в тихи конфликти с тях. Като цяло обаче хората със спираловидни изображения притежават комплекс от качества, което ги прави да изглеждат в очите на едни изключително надарени и свежи хора, а в очите на други – мрачни и неприветливи.