Автор
Woman.bg

Подсладените напитки повреждат тялото като пушенето

Сладките газирани напитки може да ускорят остаряването толкова, колкото пушенето.

Експерти открили, че щетите, които газираните напитки причиняват на здравето, са много по-големи от напълняването - те ускоряват скоростта, с която клетките стареят.

Изследване показва, че хората, които пият еквивалента на два кена кола на ден, имали промени в ДНК-то като на човек, който е 4.6 години по-възрастен от тях. Активисти обвиняват сладките напитки за приноса към повишаването на затлъстяването и броят на хората с диабет тип 2.

Четете още: Разговори и орехи срещу деменция

Учените анализирали хиляди ДНК проби, за да открият, че хората, които редовно пият газирани напитка имали къси теломери. Това са малки структури, които предпазват ДНК-то от увреждане и са показатели за здравето. Те се намират в краищата на хромозомите, които предпазват ДНК-то от нараняване, и много приличат на капачките на краищата на връзките за обувки.

Професор Елиза Епел, от Университета на Калифорния в Сан Франциско, заяви: "Редовната консумация на газирани напитки може да повлияе на развитието на болести чрез ускоряване на клетъчно стареене на тъканите.“ Макар че е изследвала само възрастни, професор Епел предупреди, че е възможно пиенето на газирани напитки да е свързано със скъсяване на теломерите и при деца.

Въпреки това, тя подчерта, че проучването показва връзка между безалкохолни напитки и стареенето, но не доказва, че пиенето на газирани напитки причинява стареенето на клетките.

В проучването, учените измерили теломерите в белите кръвни клетки на 5,309 участници на възраст между 20 и 65 години без диабет или болест на сърцето. Те открили, че пиенето на два кена кола на ден - 20 течни унции - добавя 4,6 години към възрастта на хората.

Пиенето на една малка безалкохолна напитка дневно, което се равнява на осем течни унции, е било свързано със скъсяване на теломерите, еквивалентно на 1,9 допълнителни години на стареене.

Ефектът върху дължината на теломерите е подобен на този от тютюнопушенето, пишат изследователите.

Д-р Синди Люнг, ат същия университета, заяви: "От решаващо значение е да се разберат двете диетични фактори, които могат да скъсят теломерите, както и хранителни фактори, които могат да удължават теломерите."

Четете още: Полезните свойства на червеното цвекло