Автор
Woman.bg

Подкрепяте ли забраната за носене на бурки в България?

Днес парламентът официално прие законът внесен от Патриотичният фронт, забраняващ носенето на бурки в България или по-конкретно облекло, частично прикриващо или скриващо напълно лицето на публични места.

Според законът не е разрешено подобен тип облекло да се носи на територията на официалните институции и обекти, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, местата за обществен отдих, спорт и култура, но не се отнася за домовете на граждани или до официалните места за молитва на вероизповеданието.

Гласуването на закона предизвика скандал в пленарна зала и парламентарната група на ДПС дори напусна пленарната зала и отказа да участва в приемането на т.нар. „закон за бурките“ на второ четене.

Според представителите на Патриотичния фронт приемането на този закон е в полза на националната сигурност, защото носенето на подобен тип облекло може да улесни извършването на терористични актове с потенциално голям брой жертви.

Няма как да не подчертаем и друг основателен довод за приемане на забраната за носенето на бурки – всъщност „в Корана никъде не се среща думата "бурка", камо ли принудата да се носи бурка.Бурката няма нищо общо с исляма“, както заяви преди месеци експертът от Центъра за изследвания на балканския и черноморския регион Александър Алексиев.

И след като свещената книга за мюсюлманите не изисква от жените, изповядващи исляма, да се обличат по подобен начин, то тогава носенето на бурка на публични места не е ли от една страна опит за радикализация, а от друга силно ограничаване на правата на жените в свят на равнопоставеност на половете.

Припомняме ви, че именно в опит да защити тези основни човешки права още през 2004-а година френският съд забрани със закон носенето не само на бурка, но и на никаб и хиджаб – религиозни покривала на лице и тяло, на публични места в държавата. Като френските законотворци подкрепиха решението си със становището, че няма как да бъде доказано дали жената по свое желание крие части от тялото си или е принуждавана от своя баща или съпруг.

Интересно е, че забулването в сферите на образованието и държавната администрация е забранено със закон в ислямска държава като Тунис, а в продължение на десетилетия бе забранено и в Турция, но през 2014-а бе отменена забраната за носене на забрадки в държавните образователни институции, с което президентът Реджеп Ердоган си навлече много гневни реакции и коментари, че връща развитието на държавата назад и потъпква наследството на Мустафа Кемал Ататюрк, повел Турция към светския начин на живот и държавно управление.