Автор
Woman.bg

Подходящата музика подобрява работоспособността

За последните 20 години Костас Карагеоргис - спортен психолог в Университета “Брунел” (Великобритания) е разработил изследователска програма за изучаване възможността на човека да върши обичайната си работа под музикален съпровод. Карагеоргис се е опитал да открие идеалната музика за упражнения и да изследва реакциите на човека към нейния ритъм.

Според психолога, съществуват 4 основни фактора, които влияят на мотивационните качества на песента:

• ритъм,
• музикалност,
• културно влияние и
• асоциации.

Четете още: Алергия към мобилния телефон

Изборът на подходящата музика може да има няколко предимства. Синхронизацията (на ударите в минута) със скоростта на изпълняване на упражненията например увеличава тяхната ефективност.

Резултатите от изследването показват, че на хората, които правят нещо в такт с музика, е необходим със 7% по-малко кислород отколкото тези, които не слушат нищо. Музиката също така може да помогне за заглушаването на “гласа” в мозъка, което нашепва, че сте уморени и е време да приключвате работата си.

Друго изследване, проведено от учени от университета “Джон Мур” в Ливърпул, пък показва, че при правилно съчетание на музиката мозъкът и краката се намират в пълна хармония.

Участниците в експеримента карали колело на фона на различна музика. Първоначално песента била възпроизвеждана в нормален режим, а след това скоростта била увеличавана или намалявана с 10%. “Тези малки промени практически остават незабелязани, но влияят на представянето”, твърдят учените, цитирани от Би Би Си. Техните резултати показват, че хората увеличават или намаляват своите усилия и темповете на работа в зависимост от ритъма на музиката.

Източник: zdrave.bg