Пролетта най-накрая е официално тук. Това означава не само, че откриваме сезона на екскурзиите и продължителните кафета с приятелки след работа, но и че е време постепенно да извадим всички любими дрехи и аксесоари, така отиващи на по-топлите месеци от годината.

Визираме бели кецове и пантофки със стилето форма, ефирните рокли и разбира се късите панталонки и поли, без които пролетно-летния сезон не би бил така приятен и изящен. Но за да изглеждаме ефектно в последните две, трябва да кажем "не" на няколко ежедневни навика, които загрозяват краката ни.

Седенето по цял ден

За съжаление ежедневието на повечето от нас е свързано със седене на стола пред компютъра. Липсата на физическа активност през деня обаче забавя циркулацията, спомага за задържането на течности в краката, появата на разширени вени, оттоци и дори кръвни съсиреци. За да предотвратите това и да подобрите циркулацията на кръвта, специалистите съветват на всеки час да ставате от бюрото и да правите кратки разходки.

Кръстосването на краката

Този навик увеличава налягането във вените, а натискът от единия върху другия крак затруднява кръвообращението. Макар самото кръстосване на краката да не причинява разширени вени, ако сте предразположени към появата им, е много вероятно по този начин да ускорите процеса.



Както не забравяте да ексфолирате и хидратирате лицето си, така не трябва да пропускате тези разкрасителни ритуали и при грижата за краката си.

Важно е да ги мажете с хидратиращ лосион поне 4-5 пъти в седмицата, задължително след всяко обезкосмяване, и да използвате пилинг средства, премахващи мъртвите клетки, поне веднъж седмично. Това ще ви помогне да предотвратите изсушаването и лющенето на кожата, което е не само нелицеприятно, но и създава чувство за дискомфорт.



"Не" на старите самобръсначки

Задължително използвайте пяна за бръснене, защото чрез нея бръсначът по-лесно ще се приплъзне и няма да свали горната част на кожата. Подбирайки продукта, търсете такъв с високо съдържание на глицерин, защото той подхранва кожата, омекотява я и намалява вероятността от зачервявания след бръснене.

Важно е и да сменяте самобръсначката след 6-7 използвания, защото ако ножчето е затъпено, отстраняването на окосмяването няма да е ефикасно, а може и да бъде болезнено. Освен това избирайте самобръсначки с възможно най-много ножчета. Те имат по-дълъг живот, справят се дори с по-твърди косъмчета и се почистват по-лесно.