Лятото е истинска радост за повечето от нас, тъй като ни носи слънчеви дни, топлина и пресни плодове и зеленчуци.

През лятото изпитваме повече позитивни емоции, което се отразява благотворно и на здравето и външния вид. Много хора отслабват по-лесно през лятото. Косата също се радва на топлия сезон и расте по-бързо. Но ако не се грижите за нея, може и да я съсипете...

Слънчето, вятърът и честото мокрене изсушават косата, тя става чуплива и губи блясъка си. Връхчетата се нацепват, а кичурите не желаят да се подреждат в желаната от вас прическа, предпочитайки формата на разплетена кошница. Какво може да се направи?

Защита от слънцето

Всички знаят, че не бива да стоят на слънце с непокрита глава. С шапка, кърпа или шал по ваш избор ще можете да предпазите косата си от прегаряне и изсушаване. Престоят на слънце е особено опасен за хората с боядисана коса. Влажната и мократа коса също е по-податлива на увреждане от слънцето, тъй като водата засилва въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Според специалистите за защита на косата против слънце можете да ползвате сусамено или бадемово масло, като го втриете в корените преди измиване на косата. Част от маслото ще остане на скалпа и ще продължи да защитава косъма. При това обаче косата ще изглежда мокра.

След измиване на косата можете да я напръскате за защита с леко подсладена вода. В магазините ще намерите и специални защитни спрейове и балсами за коса. Купете си такъв с витамини А и Е, билкови екстракти и растителни масла (например зехтин или масло от жожоба). При това отбягвайте козметичните средства, боите, геловете и студеното къдрене.

Четете още: По-светла коса с канела


Миене на косата

Още един летен проблем – в жегите се налага да си мием по-често косата. Затова тя се изтощава дори и при ползване на меки и овлажняващи шампоани. За да укрепите косата си, ползвайте за миенето й не вода, а билкови отвари. Смесете по 2 супени лъжици сухи брезови листа, подбел, репей, коприва и липов цвят. 4 супени лъжици от сместа накиснете в 2 чаши вряла вода, дръжте в термос 40 минути, след което разредете отварата с топла вода. Използвайте получения разтвор за изплакване на косата след миене вместо вода.

Ако косата ви не е много мазна, можете да минете и без шампоан. Залейте шепа липов цвят с 500 мл. вода, кипнете сместа и я оставете без капак за половин час. Отцедете, охладете и втрийте отварата в корените на косата. После намокрете с нея и цялата коса. След 10 минути измийте с вода. При редовни повторения на процедурата косата ви ще стане блестяща и ще се разресва лесно.

Съветите на стилистите

Сушенето със сешоар е много вредно през лятото и до голяма степен излишно, тъй като в летните горещини косата изсъхва лесно и без странична помощ. Ако наистина много искате да си боядисате косата, направете го с естествени продукти като къна, лайка, лукови обелки или кафе.

През лятото се препоръчва да се подстрижете по-късо и непременно да подкъсите цъфналите връхчета.

Четете още: Маска за коса с яйца



Специални грижи

Веднъж или два пъти седмично намерете време за подхранваща и укрепваща маска за коса.

- Маска с кисело мляко и живовляк. Вземете шепа пресни листа от живовляк, минете ги през месомелачка и ги смесете с чаша натурално кисело мляко. Изчакайте 10 минути, след което втрийте сместа в корените и я нанесете по цялата дължина на косъма. Измийте след половин час. Маската трябва да се прави в продължение на 4 седмици.

- Маска от корени от репей. 100 гр. настъргани корени от репей се заливат с 1 чаша олио и се оставят на топло за едно денонощие. После се варят на бавен огън около 15 минути. Охладете сместа, прецедете я и намажете с нея косата си. Увийте главата с найлон, а най-отгоре с хавлиена кърпа. След 1.5-2 часа измийте косата с подходящ за типа й шампоан и я изплакнете с отвара от липов цвят, коприва и лайка.

Предпазващ ефект може да има и правилното хранене. В летните жеги мнозина имат понижен апетит, затова специалистите ви съветват да ядете повече плодове и зеленчуци, както и риба и млечни продукти.