Почистването на зъбите с конец е част от добрата устна хигиена.

Конецът за зъби представлява сноп от фини нишки, събрани в пластмасова кутийка. Най-често се изработва от найлон, полиетилен или коприна, може да е ароматизиран и да има восъчно покритие.

Конецът за зъби е ключов инструмент в оралната хигиена. Стоматолозите го препоръчват, защото е достатъчно тънък да премине и през най-тесните междузъбни пространства и идеално да отстрани остатъците от храна и зъбната плака. Подходящ е дори при чувствителни венци.

Защо е важно използването на конец за зъби?


- Отстранява механично хранителните остатъци;
- Премахва плаката между зъбите, където четката за зъби не може да достигне;
- Предпазва от кариес и заболявания на венците (гингивит, пародонтит);
- Заедно с четкането на зъбите предпазва от лош дъх;

Четете още: 3 ексфолианта за устни

Предполага се, че като пособие за почистване на зъби е съществувал още в праисторически времена под формата на конски косми. За съвременнен изобретател на конеца за зъби се приема американският стоматолог Леви Спиър Пармли.

През 1815 г. той въвежда идеята за покрита с восък копринена нишка, която да се използва ежедневно в грижите за зъбите. За масово приложение обаче конецът за зъби започва да се произвежда едва през 1882 г., а 16 г. по-късно получава първия си патент.

След Втората световна война конците за зъби започват да се изработват основно от найлон, тъй като е по-устойчив на разграждане и по-еластичен за боравене. А през 80-те години на ХХ в. като негово допълнение се появява и първата четка за междузъбни пространства.

Днес конецът за зъби се предлага в разнообразни вариации и с различна дебелина в зависимост от нуждите на потребителите.

Колко често трябва да се използва конец за зъби?


Почиствайте зъбите си с конец най-малко веднъж на ден, като задължително е почистването вечер преди лягане.

Изборът на конци до голяма степен е въпрос на личен избор и препоръка на стоматолог.

Четете още: 10 вредни неща, които са били смятани за полезни