На 82-годишна възраст почина знаменитият моден дизайнер Оскар де ла Рента.

Смъртта на Де ла Рента е настъпила вследствие усложненото му раково заболяване, с което той бе диагностициран през 2006 г. Дизайнерът е родом от Доминиканската република, като 18-годишен емигрира в Испания, където завършва Академията по изкуства.

Когато е 28-годишен, Де ла Рента е поканен от американския посланик в Испания да направи рокля за дъщеря му. Благодарение на умопомрачителния тоалет младата американка се появява на корицата на сп. "Лайф", а авторът му става световноизвестен и е поканен на работа в модна къща Balenciaga.

* Оскар и Одри Хепбърн през 1988 г.

Четете още: Неустоимо изкушение от Оскар де ла Рента

Две години по-късно Де Ла Рента заминава за Париж и започва да проектира дрехи за Lanvin. През 1963 г. той отива в САЩ, където през 1965 г. основава свой собствен моден бранд. През 2009 г. дизайнерът е удостоен с престижната награда Superstar Award за изключителен принос в американската модна индустрия.

ВИДЕО:

Оскар де ла Рента е проектирал дрехи за цяла плеяда знаменитости, сред които Нанси Рейган, Хилари Клинтън, Лора Буш и др. Сред последните му творби е сватбената рокля на ливанската адвокатка Амал Аламудин, която стана Амал Клуни, след като наскоро се омъжи за Джордж Клуни.

Четете още: Вижте сватбената рокля на Амал Аламудин