5 признака, на които е добре да обърнете внимание, преди да решите да родите дете от някого.

Казват, че истинската любов е онова чувство, при което искате не само постоянно да правите секс с мъжа, но и да му гладите ризите, да му готвите и да му раждате деца. И ако с първите три занимания всичко е ясно, то четвъртото изисква разумен подход, ресурси и взаимна готовност на партньорите да станат родители. Как да определите дали любимият ви ще бъде добър баща?

Той има роднини, за които се грижи

Най-добре е да са малки братя и сестри или поне племенници – някой, който да има нужда от грижи, опека, утеха, възпитание и глезене. Ако сте имали възможност да наблюдавате любимия си в ролята му на мъдър и любещ батко и той се е справил добре като такъв, всичко друго може да се смята за второстепенно. Този мъж няма да се уплаши нито от детски капризи, нито от сополи и памперси или дълго помагане за домашните – той вече го е правил.



Той не изпада в паника в трудни ситуации

Децата имат невероятен талант да създават аварийни ситуации от нищото, при това степента на сериозност на проблема може да варира от счупен сервиз за чай до пожар у дома. Важно е родителите в такива моменти да могат да запазят здрав разум и чувство за хумор. Ако обаче партньорът ви е истински паникьор, който дори от едно счупено кранче или одраскване на колата губи почва под краката си и започва да се вайка, бъдете готови детето да стане сериозно изпитание за тази нежна душа.



Той не смята, че грижите за децата са женска работа

Една от най-популярните семейни кризи е тъй наречената „криза на първата годинка на детето“. Според статистиката този период става причина за огромна част от разводите, дори ако детето е било планирано и желано. Често всичко се корени в стереотипите – много мъже и до ден днешен смятат, че смяната на памперси, миенето на биберони и четенето на приказки преди заспиване са си женска работа. В резултат на това възникват спорове и недоразумения, натрупва се умора и на фона на затаеното недоволство връзката постепенно се разрушава. Ако вашият партньор си пада по догмата „това не е мъжка работа“ (това е особено вероятно, ако по този начин са били разпределени ролите в неговото семейство), постарайте се не само да изтъкнете неоспорими аргументи, но и да му обясните колко по-мъжествен и желан ще бъде той за вас, ако участва с вас в грижите за бебето. Един грижовен баща, нежно полюшващ детето си в ръце, изглежда много по-мъжествен от всеки отракан мачо.



Той умее да бъде добър приятел

Обърнете внимание на това какви са приятелите на партньора ви и как се държат те с него – обръщат ли се към него за съвет, смятат ли го за надежден приятел, имат ли му доверие? Или общуването му с тях се свежда до кратки срещи на по бира? Бащинството изисква от човека най-различни умения, а умението да бъдеш надежден и авторитетен приятел е едно от тях. Ако любимият ви е добър приятел, готов е да предложи подкрепата си в труден момент, знае как да си избере приятелите и как да не ги изгуби – вероятността той да стане добър баща е много по-голяма.

Той наистина иска дете

Това може да прозвучи банално, но мъжете се справят с желаното и осъзнато бащинство много по-добре, отколкото с изненадващо-принудителното такова. Най-добрият вариант е партньорът сам да повдигне въпроса за деца и да представи това като една от приоритетните си цели. Ако пък ви се налага да убеждавате любимия да направи тази стъпка, а той упорито твърди, че има нужда „да си поживее“ и че „чака по-подходящ момент“, без да предложи конкретен план, много е вероятно този мъж никога да не „узрее“ за дете. Бащинството просто го плаши, за него дълги години основен приоритет ще бъде все така „да си поживее“.