Автор
Woman.bg

Плюсове и минуси на различните видове раждане

В наши дни бременните жени трудно биха се оплакали от липса на избор по отношение начина на раждане. Днес се прилагат няколко алтернативни варианта, с които всяка бъдеща мама може да приветства на белия свят своята рожба. Например в последно време все повече бременни жени залитат към секциото. Не липсват и такива, които залагат на раждането във вода, за което писахме преди дни, че е опасно. Съществува и метод на раждане, при който родилките влизат в специален родилен басейн преди активното раждане и когато то започне, излизат от водата. Преди да направи своя избор обаче, редно е всяка жена да разговаря със своя лекар и заедно с него да установят кой е най-добрият за нея вариант да роди.

По-долу спираме вниманието си върху предимствата и недостатъците при най-често предпочитаните типове раждане днес, а именно: нормално вагинално, цезарово сечение и раждане във вода. Няма да подминем и раждането у дома, но с уговорката, че то е категорично забранено у нас!

Естествено раждане

Предимства:
Безспорно сред позитивите от раждането по нормален път е по-малкият риск от вредни странични ефекти върху бебето. Освен това майката не само, че съзнава, но и има контрол над целия процес. Вероятността да се стигне до прилагането на форцепс или вакуум екстракция при естественото раждане е намалена до минимум. Секрецията на хормони не е възпрепятствана. При желание от страна и на двамата родители, таткото също може да се включи и да стане част от процеса.

Недостатъци:
Контракциите могат да се окажат твърде болезнени. Продължителността на раждането може да продължи с часове, дори денонощие. Има риск и от настъпване на усложнения, които да изискат незабавна реакция от страна на акушера и спешното преминаване към друг вид раждане. Възможно е също така да се получат вагинални, анални и влагалищни разкъсвания, които да създадат дискомфорт в периода на възстановяване. Съществува вероятност и от тежко кървене или дори от пролапс на матката в бъдеще. Но все пак това е най-естественото нещо и ние залагаме на него.

Четете още: Секциото убива хормоните на любовта

Раждане чрез цезарово сечение

Предимства:
Няма да е изненада, ако споделим, че секциото е сред най-желаните методи на раждане в последните години. Той носи особено облекчение на жените с тесен таз и слабо тазово дъно, както и на дами с определен здравословен проблем, налагащ именно този начин на раждане. Сред предимствата от цезаровото сечение е възможността да се избегнат травмиращите болки от контракциите и тези в областта на перинеума, предизвикани при естественото раждане. Тежкото и продължително кървене, което обикновено съпровожда дните след нормалното раждане, при секциото липсва.Предотвратява се изпускането на урина при кашлица или смях, което е резултат от контракциите. Предпазва матката от пролапс за в бъдеще.

Недостатъци:
Цезаровото сечение представлява сериозна коремна операция, която сама по себе си прави секциото много по-рисково от естественото раждане. Съществуват и рискове от постоперативни инфекции, прекомерна кръвозагуба, следоперативни сраствания, маточно разкъсване, нараняване на пикочния мехур или червата. Болките са нетърпими и отшумяват по-бавно, като съответно и престоят в болницата е по-дълъг.

Четете още: За или против секциото?

Раждане във вода


Предимства:
Едно от най-големите предимства за родилките е, че топлата вода успокоява тялото и отпуска тазовата, гръбната и коремната мускулатура, което прави раждането по-лесно и намалява болката. Освен това стимулира производството на хормона окситоцин, който усилва контракциите и родилният процес се скъсява. Потапянето във вода създава и една специфична атмосфера около бъдещата майка, която действа изключително успокояващо и благотворно върху нейната психика, намалява чувството на тревожност и тушира нервното напрежение. Рискът от разкъсванията при раждане във вода е по-малък, именно заради максимално отпуснатите мускули на тазовото дъно. Бебето преминава от естествената си водна среда в друга водна, което прави рискът за него по-малък. Но имайте предвид, че може да е опасно, вижте защо: Учени: Раждането във вода е опасно за бебето


Недостатъци:
Раждането във вода е рисково и не се препоръчва при следните обстоятелства:
- Ако бебето е седалищно разположено
- Ако родилката има тесен таз
- При кожна или вагинална инфекция
- При високо кръвно налягане
- Ако бебето е над 4 кг
- Ако майката очаква близнаци
- Ако преди това е раждала със секцио
- При желание за епидурална или спинална упойка

Домашно раждане

Първо, нека да напомним, че раждането у дома в България не е регламентирано. Медицинският персонал няма право да присъства на такова раждане и да следи за нормалното му протичане. Което означава, че и няма да може да реагира при евентуални усложнения. Ако в някои страни на Запад то е възможно, това е защото се провежда винаги и само под надзора на лекарски екип. Ето защо към настоящия момент всеки бъдещ родител трябва да си даде ясна сметка, че най-доброто място за раждане при тези обстоятелства е родилният дом.

Четете още: Никога не казвайте тези думи на бременна!